Omgevingsplan
Om te komen tot een omgevingsplan, zetten we de regels uit alle bestaande bestemmingsplannen van de gemeente over. Ook zetten we alle regels uit de Verordening fysiek domein (zie hieronder) over. We doen dat zoveel mogelijk zonder inhoudelijke wijzigingen (beleidsneutraal). Voor het maken van het omgevingsplan heeft de gemeente tot uiterlijk 2029 de tijd. Het uiteindelijke plan wordt samen met inwoners, ondernemers en dorps- en wijkraden gemaakt. Bekijk het filmpje van de Rijksoverheid over het omgevingsplan.
Verordening fysiek domein
In de Verordening fysiek domein zijn gemeentelijke regels op het gebied van onze leefomgeving bij elkaar gebracht. De verordening gaat de komende jaren op in het omgevingsplan.
Bekijk de nieuwste Verordening fysiek domein op overheid.nl
Model Omgevingsplan Haarlemmermeer
De gemeenteraad stelde in juli 2020 het model omgevingsplan Haarlemmermeer vast op basis van het casco omgevingsplan. Dat is een voorbeeld van een opbouw voor de regels in het omgevingsplan van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten). Voor alle onderwerpen die een plek moeten vinden in het omgevingsplan is in het casco een plaats bepaald.
Bekijk het raadsvoorstel over het model omgevingsplan.
Vergunningsvrij bouwen uitgebreid
Onder de Omgevingswet wordt de huidige vergunningplicht (vergunning die je nodig hebt om te mogen bouwen) voor bouwen geknipt in twee delen. Het eerste deel is een (bouw)technische toets. Dat zijn de technische eisen waaraan een bouwwerk moet voldoen. Deel twee is een planologische toets, daarin wordt gekeken of het bouwwerk voldoet aan het omgevingsplan. Voor de (bouw)technische toets blijft een vergunningsplicht. Dat staat namelijk in de wet. Voor de planologische toets kunnen gemeenten zelf bepalen of een vergunningsplicht nodig is.
Als eerste gemeente in Nederland heeft Haarlemmermeer besloten dat inwoners voor bepaalde bouwwerken geen omgevingsvergunning meer hoeven aan te vragen (vanaf 1 april 2021). Het gaat om sommige bouwwerken op en rond de woning: dakkapellen, schuttingen en erkers, een aanbouw aan de woning, vervangingen van kozijnen en het plaatsen van luifels.
Wilt u zelf (ver)bouwen? Controleer dan of u een vergunning nodig heeft.