Subsidie voor idee energietransitie

Heeft u een goed idee voor uw buurt om van het aardgas af te gaan? Of een ander idee om aan de energietransitie te werken? Hier kunt u subsidie voor aanvragen.

De gemeente wil graag inwonersinitiatieven in de energietransitie omarmen. Met de vernieuwde subsidieregelexterne-link-icoon voor ideeën voor de energietransitie hopen we meer inwoners te stimuleren en faciliteren om zelf aan de slag te gaan.  

Neem contact op 

Wilt u starten met uw idee? Of weet u nog niet precies wat u wilt doen, maar wilt u wel aan de slag? Wij gaan hierover graag met u in gesprek. Stuur een e-mail aan energie@haarlemmermeer.nl. Ook om de subsidie aan te vragen kunt u mailen. Samen doorlopen we dan de stappen die nodig zijn om van idee naar initiatief te komen. Onderaan deze pagina ziet u welke stappen dat zijn.  

Voor wie geldt de subsidieregeling 

De subsidie richt zich op groepen Haarlemmermeerse inwoners (minimaal drie personen). Professionele initiatiefnemers kunnen geen aanspraak maken op de subsidie, omdat wij verwachten dat zijzelf voldoende middelen hebben.  

Bekijk hier het voorbeeld ‘Warm Rijsenhoutexterne-link-icoon’, waarbij inwoners van Rijsenhout met behulp van de gemeente aan de slag gingen met hun eigen duurzame ideeën.  

Van idee naar initiatief

Het belangrijkste verschil tussen een idee en initiatief is, dat een initiatief een duidelijk plan van aanpak heeft. Een voorbeeld van een idee is: een inwoner meldt bij de gemeente het idee om waterstof te produceren en leveren aan de wijk. Een voorbeeld van een initiatief is: buurtbewoners willen tegelijk overstappen op warmte uit de bodem. Hiervoor willen ze samenwerken en is er een locatie op het oog. 

Maar waar start je een initiatief? Wat is belangrijk en wie hebben er mee te maken? Daarvoor heeft de gemeente een handig stappenplan opgesteld: 

StappenOmschrijving Hoe helpt de gemeente? 
Stap 1Vind minimaal drie inwoners/huurders die willen samenwerken aan dit idee.
Stap 2Zet het idee op papier.De gemeente heeft een voorbeeld gemaakt om u te helpen.
Stap 3Controleer of het idee ook haalbaar is.De gemeente heeft een voorbeeld gemaakt om u te helpen.
Stap 4Stel een plan op voor de communicatie en hoe omwonenden mee kunnen doen.De gemeente heeft een voorbeeld gemaakt om u te helpen.
Stap 5U bent klaar om aan de slag te gaan. Meld het initiatief aan bij de gemeente!Vul het aanmeldformulier in. Dan nemen wij contact op om uw initiatief definitief aan te melden.

Stappenplan van idee naar initiatief