Meedoen is belangrijker dan winnen

Deel deze pagina
Natuurlijk ben ik als wethouder Fysieke Leefomgeving van Haarlemmermeer partijdig en wil ik graag dat onze 87-jarige Kaukasische vleugelnoot, te vinden in het centrum van Hoofddorp, de Boom van het Jaar verkiezing wint. En natuurlijk is het voor een deel uit chauvinisme dat we in Haarlemmermeer met scheve gezichten naar de zéér waarschijnlijke winnaar, een Markiezeneik op landgoed Amelisweerd, kijken.

Die scheve gezichten zijn niet alleen een teken van jaloezie maar ook van de overtuiging dat hier iets niet klopt. Inmiddels heeft ambassadeur Wim Eikelboom van de Bomenstichting die bedenkingen uitstekend verwoord in de Volkskrant en op televisie bij Sophie en Khalid.

Net als hij vind ik de inzending van de Markiezeneik een sympathieke actie. Maar wel een actie die indruist tegen de regels. De Boom van het Jaar verkiezing draait immers niet om het redden van bomen maar om ze “te koesteren in wie ze zijn in eigen schoonheid en welbevinden”, zoals de boomambassadeur zo poëtisch neerschreef. Een etiket dat perfect past op de Kaukasische vleugelnoot, zeg ik er maar even bij.

De Boom van het Jaar-verkiezing draait om markante eenlingen. Enkelvoud dus. En de Markiezeneik is bepaald geen eenling. Hij staat daar met nog eens zo’n 800 bomen een door de eventuele verbreding van de A27 bedreigd bos te vormen. De ingezonden Markiezeneik is dus nogal inwisselbaar en daarom ook niet zo markant. De Kaukasische vleugelnoot in het centrum van Hoofddorp en de andere acht ingezonden bomen zijn dat wel.

Hulde voor de knappe en vindingrijke lobby van de actievoerders die strijden voor het behoud van Amelisweerd. Terwijl ik dit schrijf staat hun Markiezeneik al op zo’n 33.000 stemmen. Andere bomen, ook de onze, komen niet verder dan vele honderden. Dat zit hem wel degelijk in die lobby maar ook voor een groot deel in een vorm van oneerlijkheid. Een vleugelnoot in Hoofddorp trekt stemmers uit de directe omgeving en niet zo snel uit Utrecht, Groningen of Gelderland. Een boom die symbool staat voor een met asfalt bedreigd en landelijk bekend landgoed doet dat wél.

Maar, elk nadeel heeft zijn voordeel en meedoen is belangrijker dan winnen. De Markiezeneik mag dan straks op enigszins oneerlijke wijze winnen, de ophef die deze inzending veroorzaakt, is zeer welkom en vergroot het bewustzijn van het belang van bomen. Dat is dikke winst. Ook voor de gemeente Haarlemmermeer. Het is dát bewustzijn dat ertoe heeft geleid dat in ons coalitieakkoord het voornemen is opgenomen 8.000 bomen extra te planten. En in de openbare ruimte zo veel mogelijk te vergroenen, zo veel mogelijk vierkante meters te maken. Niet alleen met bomen trouwens.

En verder blijven we goed zorgen voor de bomen die er al staan. En blijven we markante eenlingen inzenden voor de Boom van het Jaar verkiezing. Tot slot: bedankt voor uw stem op de Kaukasische Vleugelnoot. Nog niet gedaan? Het kan hier nog tot 17 oktober 12.00 uur via onderstaande QR-code of via de website www.deboomvanhetjaar.nl. Mooi zilver is niet lelijk! 

QR code
Wethouder Steffens - v.d. Water

Wethouder Marjolein Steffens – van de Water (Fysieke leefomgeving, Jeugd & Onderwijs, Vastgoed en Doelgroepenbeleid)                     

Gepubliceerd op: 
10 okt 2022