‘Het is de leukste baan’

Deel deze pagina
Het is bijna dagelijks in het nieuws: het personeelstekort in verschillende sectoren. Dat geldt ook voor de politie in Haarlemmermeer: er zijn te weinig agenten en er zijn niet genoeg mensen die zich aanmelden voor de opleiding. Waarom is het juist leuk om bij de politie te werken? Past die pet ons echt allemaal? Johan Dubbeldam en Kim van Schepen vertellen wat het vak van politieman en -vrouw aantrekkelijk maakt.

Aan het woord een ‘oudgediende’, Johan Dubbeldam die al 20 jaar bij de politie werkt en een ‘jonkie’, Kim van Schepen die zes jaar geleden voor het politievak koos. Johan is Operationeel Expert Wijk, Kim Operationeel Expert Zorg en Veiligheid. Waarom kozen zij voor het politie-uniform? Johan: ‘Het onverwachte trok mij aan. Geen dag is hetzelfde en ik vind de interactie met de mensen heel mooi. Wij kunnen het verschil maken, soms door mensen te begrenzen in hun gedrag en soms met een steuntje in de rug.” Voor Kim geldt hetzelfde: “Ik denk dat iedere politieagent dit antwoord geeft, maar het klopt. De uitdaging, het contact met inwoners. Je bent lekker buiten op straat. En natuurlijk de spanning. De kick die je krijgt als je achter een inbreker aangaat.” 

Kim van Schepen en Johan Dubbeldam

Kim van Schepen en Johan Dubbeldam hebben de leukste baan. Foto: politie Haarlemmermeer. 

Werving

De aspirant agenten die nu gezocht worden zijn mannen en vrouwen voor de surveillancedienst. Johan: “De jonge dienders die we zoeken zijn de mensen die ter plaatse gaan als er noodhulp nodig is. Ze reageren op 112-meldingen en op meldingen die binnenkomen via 0900 8844. Ze worden opgeleid tot agent of hoofdagent. Zij krijgen te maken met spanning en onverwachte gebeurtenissen. Het kan gaan om een burenruzie, maar ook om ernstige incidenten, een reanimatie of een heterdaadje bij een inbraak. Ze zijn buiten aan het werk, daar kunnen ze het verschil maken. Ze gaan mensen tegenkomen die in spannende of nare situaties zitten en ze moeten gelijk handelen. Dat verwacht het publiek. Het is mooi werk, je kan dingen oplossen, bescherming bieden, soms een luisterend oor of een arm om een schouder.” 

Samenwerking en saamhorigheid 

Voor Kim is het de samenwerking en de saamhorigheid met het team wat het werk leuk maakt. “Het is een groot team, je werkt met meerdere mensen, maar je bent echt samen één team. Op straat ben je er voor elkaar. Maakt niet uit wie de collega is die naast je staat. Je blijft van collega’s af. Als je iets heftigs hebt meegemaakt ben je er op het bureau voor elkaar en ben je samen één. We hebben allemaal dezelfde instelling, we vertrouwen elkaar blind en dat moet ook.”

Johan is het daarmee eens en vult aan: “De ene keer giert de adrenaline door je aderen, alsof je scoort in de Champions League finale en soms maak je het verschil voor een gezin dat in de problemen zit. Het werk is daardoor heel bevredigend.”

Grappig en spannend

Politiemensen maken in het werk spannende dingen mee, maar ook grappige. Johan: “Vorige week was een man van 86 jaar benaderd door een zogenaamde helpdesk Dat waren dus criminelen. Ze wilden bij de man naar zijn router komen kijken. Gelukkig had hij de politie gebeld. Daar zat ik in burger in de berging tevergeefs te wachten op de criminelen, naast een draaiende wasmachine. Dan heb je toch een band met zo’n man, een gezamenlijk doel en een gevoel van ‘We gaan ze pakken’. Een paar maanden eerder hebben we op zo’n manier wel de crimineel gepakt. Dat had ik nu ook gewild. Zo’n situatie blijft toch spannend, ook na 20 jaar. Als je bij de politie werkt, kan je echt na een maand een boek schrijven, zoveel gebeurt er. Ik schrijf blogs en mijn dienst is altijd de inspiratiebron hiervoor.” 

Past die pet ons allemaal?

Vroeger was de slogan: ‘Die pet past ons allemaal’. Daar zijn Kim en Johan het niet mee eens. Kim: “Als je liever rust en regelmaat hebt, dan moet je niet solliciteren. Je moet over je eigen angstgrens heen kunnen stappen. En je moet sterk in je schoenen staan om te zeggen: ‘Dit doe ik niet, dit gaat me te ver’. Die pet past ook niet als je niet open staat voor de mensen om je heen. Verder is er natuurlijk veel te trainen, zoals conditie.”

Kom bij de politie

Johan en Kim zijn het hierover eens: “Het is gewoon de leukste opleiding en leukste baan die er is. En we hebben de mensen hard nodig! Als je ooit bij de politie wilde, moet je het nu doen. Alle informatie staat op de website ‘Kom bij de politie’. En als mensen vragen hebben of meer informatie willen, kunnen ze natuurlijk contact met ons opnemen. Dat kan via insta: @wijkagent_hoofddorp_cntr_gvv (Johan) en @Jeugdagenten_haarlemmermeer (Kim). Of via tiktok: @Politie_johan en @jeugdagent_Kim. 

Gepubliceerd op: 
7 okt 2022