Harder optreden

Deel deze pagina
We gaan weer strenger handhaven op regels om de coronacrisis in te dammen. Wat we nu zien, is dat veel nieuwe besmettingen in de privésfeer ontstaan, via familieleden en vrienden. Met name op feestjes thuis of illegaal in het park, lopen mensen steeds meer risico, omdat ze steeds makkelijker met de regels omgaan en geen afstand houden

Lange tijd hebben we de discipline gehad en ons aan de regels gehouden. Het aantal besmettingen hebben we met elkaar naar beneden kunnen drukken. Daar kunnen we best trots op zijn. Maar de laatste tijd zie je dat meer en meer mensen het niet zo nauw nemen met de regels, wat direct tot een stijging van het aantal besmettingen leidt.  

Met horecaondernemers hebben we altijd goede afspraken gemaakt. We beseften allebei: we zitten hier samen in, we moeten dit samen tackelen. De meeste ondernemers houden zich goed aan de regels. Nu is het tijd om duidelijker te zijn tegen mensen die in winkels, op pop-up feestjes thuis of ergens anders de regels aan hun laars lappen. Tot voor kort zijn we mild geweest, hebben we vooral gewaarschuwd. Maar nu het aantal besmettingen stijgt, moeten we harder zijn. We gaan meer boetes uitdelen, het kan helaas niet anders.

Veel mensen hebben het gevoel dat het virus aan hen voorbij zal gaan. Ze zijn jong en weten dat de kans klein is dat ze erg ziek worden. Dat kan waar zijn. Ze moeten echter beseffen dat ze wel anderen kunnen besmetten, hun ouders, kwetsbare mensen.  

Het vriendelijk vragen is voorbij. We gaan vanaf nu weer echt handhaven. Want een tweede golf willen we niet. Hoe beter we het nu doen, hoe eerder we straks meer mogen. 

Gepubliceerd op: 
4 aug 2020