Column | Nepnieuws

Deel deze pagina
Soms hoor of lees je verhalen waarvan je denkt: dat kan niet waar zijn! Sommige verhalen circuleren al heel lang en komen telkens terug. Dat worden ook wel stadslegenden genoemd. En ondanks het feit dat we van veel van deze verhalen weten dat ze misschien ooit, lang geleden zijn gebeurd, slikken we de actuele versies als zoete koek. Want ach, elkaar sterke verhalen vertellen, of merken dat we (of iemand anders) in een ‘broodje aap’ zijn getrapt, vinden we vaak ook gewoon leuk.

Kwalijker wordt het als bewust informatie wordt verspreid die niet klopt: informatie die bedoeld is om anderen op het verkeerde been te zetten. Of met als doel mensen tegen elkaar op te zetten. Dan gaat het niet meer om onschuldige sterke verhalen, stadslegenden of broodjes aap. Desinformatie, of nepnieuws, kan echt gevaarlijk zijn en kan mensen aanzetten tot agressie, in woord en daad. Ik vind het vreselijk om op social media te lezen hoe mensen elkaar bejegenen op basis van half begrepen en soms zelfverzonnen informatie.  

Onlangs stelde een inwoner mij de vraag of ik iets kon doen aan folders met desinformatie die zij in haar bus kreeg. Ook een gemeenteraadslid stelde die vraag. Helaas kunnen wij als overheid niet veel doen aan de folders die u in uw bus krijgt. Door een nee-nee-sticker op de brievenbus te plakken, kunt u voorkomen dat u ongeadresseerde post in uw brievenbus krijgt. U kunt ook een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie, of bij de uitgever van zo’n folder.   

Maar het allerbelangrijkste is dat u zichzelf goed informeert. Dat kan onder andere op de website van de rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/desinformatie-nepnieuws/checklist-tips-tegen-nepnieuws-desinformatie 

Gepubliceerd op: 
15 feb 2022