Stadspark
Volg de werkzaamheden van de aannemer via De BouwApp.
Aanleg Stadspark Hoofddorp startte op 21 augustus
We verwachten dat de aanleg tot maart 2024 duurt. De aanleg gebeurt in fases. Bij elke fase werkt aannemer De Wilde Infra aan een ander deel van het stadspark. De aannemer begint met het gebied tussen de Kagertocht en de Piratenwijk. De verschillende fases staan op het kaartje hieronder:

Fase uitvoering | Deel van het stadspark |
---|---|
Fase 1 | Zuidzijde Piratenpad en Vlindertuin |
Fase 2 | Noordzijde Piratenpad |
Fase 3 | Kinderboerderij |
Fase 4 | Vijver L'Hirondelle en park nabij Kruisweg |
Fase 5 | Belevingstuin en kinderspeelplek |
Fase 6 | Boomgaard |
Fase 7 | Fietspad en wandelpad Boslaan |
Fase 8 | Boslaan weg en parkeerterrein L'Hirondelle |
Fase 9 | Piratenpad |
Omleidingen voor wandelaars en fietsers
Er komen omleidingen voor wandelaars en fietsers omdat we de fiets- en wandelpaden in het stadspark in fases afsluiten. Als we een pad afsluiten, plaatsen we twee weken van tevoren een bord om de afsluiting aan te kondigen. Tijdens de aanleg rijdt er tussen 7:00 en 17:00 uur werkverkeer in en rond het park. Tijdens het werk sluiten we ook een deel van het stadspark af. We sluiten het bosgedeelte en het deel van het park achter de Piratenwijk tijdelijk af. Dit is het gebied binnen de rode lijnen op het kaartje hieronder. We verwachten dat deze afsluiting in ieder geval tot begin 2024 duurt. De Fruittuinen en het gebied rondom de kinderboerderij blijven langer bereikbaar.

Ontwerp
De basis voor het ontwerp van Stadspark Hoofddorp is gelegd tijdens het open proces van Hoofddorp-Centraal. Bewoners en ondernemers zaten hier aan tafel met ontwerpers van landschapsarchitectenbureau Dijk & Co. Samen maakten ze een schetsontwerp voor het stadspark. Landschapsarchitectenbureau Loos van Vliet heeft in 2019 samen met de werkgroep Stadspark een voorlopig ontwerp gemaakt voor het stadspark. Het Wandelbos, De Fruittuinen en de tennislocatie worden met elkaar verbonden. De planten en bloemen zijn meer op elkaar afgestemd. Ook is er straks meer eenheid door dezelfde bruggen en bankjes. In het ontwerp zitten onder andere de volgende onderdelen:
- Rondje park
- Vlindertuin
- Kleurrijke bloemen en planten
- Witte bruggen
- Witte totems en zitplekken
- Picknickweide
- Speelplekken
- Honden niet meer los in het park
- Belevingstuin
Rondje park
Het rondje park wordt een route van 2 kilometer door het hele park. Via een geasfalteerd pad kan iedereen straks wandelend, hardlopend, skeelerend en met rolstoel of rollator het stadspark ontdekken. Om de 300 meter markeert een grote witte bloem de afstand. Deze bloemen zijn verschillend en verwijzen naar de bloemen die terug te vinden zijn in kleurrijke en bloeiende planten die langs het pad komen.

Foto: Indruk van het rondje park. Om de 300 meter markeert de grote witte bloem op het asfalt de afstand.
Vlindertuin
In het meest zuidwestelijke deel van het park komt een vlindertuin. Een rustige plek met veel bloemen en planten. In de vlindertuin komt een mix van bloeiende heesters en vaste planten die vlinders aantrekken. Op lichtgrijze betonnen zitranden kunnen bezoekers straks zitten.

Foto: Indruk van de vlindertuin.
Kleurrijke bloemen en planten
Langs de wandelroute komen grote vakken met bloeiende vaste planten. De bloemen die in de zon komen te staan zijn geel, oranje en roze. De bloemen in de schaduw zijn wit en geel. Groenontwerper Jacqueline van der Kloet heeft het voorstel voor de bloemen en planten gemaakt.
Witte bruggen
Er zijn al een aantal bruggen in het park, de meesten zijn wit. Als een brug vervangen moet worden, wordt dit een witte houten brug met een zwart composieten wegdek. In de leuningen is een bloem uitgesneden. Deze brug is gebaseerd op de polderbruggen van nu. En past bij de stijl van het originele wandelpark dat in 1935 is aangelegd met slingerende paden, grasvelden, zichtlijnen en water.

Foto: Indruk van een witte brug.
Witte totems en zitplekken
Bij de ingangen van het stadspark komen 4 meter hoge witte totems. Bijzonder is dat deze totems ook bijen- en insectenhotels zijn. De voor- en achterkanten van de totems zijn open. Hierin kan hout van de gekapte bomen of gesnoeide takken worden gelegd. Op de heuvel komen zitplekken in een trapvorm met uitzicht over het water. Deze kunnen ook voor activiteiten worden gebruikt.
Picknickweide
De open plek in het park achter de Piratenwijk wordt de picknickweide. De picknickweide heeft de vorm van een cirkel en hieromheen komen een wandelpad, bloemen en zitranden.
Honden niet meer los in het park
Ook hondenlosloopgebieden zijn al vaker met de werkgroepleden besproken. Er is nu besloten om in het definitieve ontwerp alleen het hondenlosloopgebied in het zuidwestelijke deel van het park te laten vervallen. Dit valt namelijk niet te rijmen met de andere functies in het park, zoals ligweides. Voorlopig blijft het hondenlosloopgebied in de Fruittuinen.
Belevingstuin
In de Belevingstuin zijn onder andere weides, een moestuin met groenten en kruiden, een proeftuin met lokale producten en een buitenklas voor natuureducatie. Het is ook een dagbestedingslocatie voor mensen met een verstandelijke beperking. De Belevingstuin is in beheer van Kinderboerderij de Boerenzwaluw, maar is een gezamenlijk initiatief van Kinderboerderij De Boerenzwaluw, Ons Tweede Thuis en gemeente Haarlemmermeer. In maart 2022 is de Belevingstuin aangepakt door vrijwilligers via NLdoet. De proeftuin is opgebouwd, er zijn huisjes geplaatst en beplanting aangelegd.

Meer informatie
-
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het stadscentrum? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Stadscentrum Hoofddorp
Heeft u een vraag aan de gemeente over Stadspark Hoofddorp? Dan kunt u contact opnemen met projectmanager Astrid Vermeulen via astrid.vermeulen@haarlemmermeer.nl. U kunt ook bellen naar 0900 1852.