Werkgroep zit vol ideeën voor Raadhuisplein
De vorige twee bijeenkomsten op 9 september en 30 september gingen over het stedenbouwkundig kader voor het Raadhuisplein en omgeving. Op 21 oktober en 25 november ging het over het plein zelf en welke functies het plein moet krijgen. Polderarchitect Joop Slagen en stedenbouwkundige Wim van der Lee gaven als ‘opwarmer’ voor de discussie een presentatie over pleinen. Lees hier meer over de punten die besproken zijn tijdens deze bijeenkomsten.
Knus en ruimte voor evenementen
Een plein moet knus en compact zijn, waar je je niet verliest in de ruimte. Er moet wat te zien zijn, het moet uitnodigen om even rond te kijken, zonder dat je per se op het terras moet gaan zitten. Er moet ruimte zijn voor evenementen. Dat zijn een aantal uitgangspunten die de leden van de werkgroep noemen op de vraag wat een plein moet zijn.
Van het toekomstige Raadhuisplein hebben zij ook al een duidelijke voorstelling. “Het moet uitnodigend, verrassend, multifunctioneel en veilig zijn. Het Cultuurgebouw en het nieuwe gemeentehuis moeten er duidelijk deel van uitmaken. Groen mag niet ontbreken en je moet er in de zon kunnen zitten.” Veel ideeën komen voorbij, zoals een meeting point om af te spreken, een podium of bordes voor optredens, een jeu de boulesbaan en een kinderspeelplek. Bomen rondom het plein, die zorgen voor sfeer en demping van geluid, en verzonken waterelementen. Maar ook kunst die prikkelt, bankjes om te zitten en te kijken wat er op het plein allemaal gebeurt en een rode loper naar het Cultuurgebouw en trouwzaal. Want op een plein gaat het tenslotte om zien én gezien worden.

Foto: het huidige Raadhuisplein. Fotograaf: Kees van der Veer.
Verplaatsbare elementen
Om het Raadhuisplein ook te kunnen gebruiken voor evenementen wordt het idee geopperd om voor verplaatsbare elementen te kiezen, die kunnen voor een evenement worden weggehaald en daarna weer worden teruggezet. “Het kan ook verrassend zijn om ze af en toe op een andere plek te zetten”, vult iemand aan. Een ander werkgroeplid brengt naar voren om ook goed na te denken over de kwaliteit en uitstraling van de terrassen.
Joop Slangen, polderarchitect Haarlemmermeer, is blij dat er zoveel ideeën zijn, maar hij waarschuwt ook dat niet alles gecombineerd kan worden. “Er zullen straks ook afwegingen en keuzes gemaakt moeten worden. Ook andere vragen moeten nog beantwoord worden. Zoals hoe we omgaan met de fietsers, want er ligt nu nog een fietspad over het plein.” De werkgroep heeft daar al een duidelijke mening over. “Op het plein zelf moet straks niet gefietst worden”.
Top vijf
Johan Rip, samen met Jurgen Nobel projectwethouder van Stadscentrum Hoofddorp, is bij de bijeenkomst van werkgroep van 25 november. Om alvast meer richting afwegingen te komen, daagt hij de werkgroepleden uit om een top vijf te maken van wat zij voor het toekomstige plein het belangrijkste vinden. In de chat wordt druk getikt. ‘Ruimte voor evenementen, horeca en terrassen’ en ‘aantrekkelijk voor alle leeftijden’, komt bij meerderen in de top vijf voor. Veel van de al op 21 oktober genoemde ideeën (zie hierboven) staan er ook bij.
Dat het Raadhuisplein aansluit bij de rest van de bebouwing is een punt van aandacht. Het moet aansluiten op het Polderplein en het Burgemeester van Stamplein en de looprichtingen naar Hyde Park en het station. De werkgroep wordt uitgedaagd om hier ook over na te denken.
De komende tijd wordt door de gemeente verder gewerkt aan het omzetten van de wensen en uitgangspunten voor het plein naar selectiecriteria voor een ontwerpbureau. Daarom duurt het even voordat de werkgroep Raadhuisplein weer bij elkaar komt.