.

Wat leeft er in het stadspark?

Woensdag 10 juni stond in het teken van een flora- en faunaonderzoek en een vleermuizenonderzoek in Stadspark Hoofddorp. Studenten van de opleiding Toegepaste Biologie bij Hogeschool Aeres in Ede deden mee aan de onderzoeken. Een van de onderzoekers is Wesley van Zadelhof. Hij is ook docent bij de opleiding Toegepaste Biologie. We spraken Wesley over de onderzoeken.

Stadspark Hoofddorp wordt nu voorbereid op de renovatie. Hiervoor laat de gemeente verschillende natuuronderzoeken uitvoeren. Het flora- en faunaonderzoek en het vleermuizenonderzoek horen hierbij. Het vleermuizenonderzoek moet worden gedaan bij zonsondergang en zonsopgang. Daarom sliepen de onderzoekers en studenten bij NMCX Centrum voor Duurzaamheid in Hoofddorp.

Wil je ons wat meer vertellen over jouw werk en jouw rol bij de onderzoeken?

“Ik ben teamleider ecologie bij NLadviseurs. een ecologisch adviesbureau dat zich met name richt op 'sterke natuur', natuur dat ook veelal gebruikt wordt door mensen. Samen met mijn collega's onderzoek ik met name biodiversiteitsvraagstukken en toetsen wij planvoornemens aan de wetgeving. Hiernaast ben ik docent ecologie bij de opleiding Toegepaste Biologie in Ede. Daar geef ik aan mijn werk gerelateerde vakken. Ik wilde mijn studenten graag bij dit onderzoek betrekken. Zo krijgen ze een goed beeld van het vak in de praktijk. In het stadspark coördineerde ik de onderzoeken. Ik stuurde medewerkers aan en begeleidde studenten in dit prachtige leertraject dat ze mochten volgen. Onderwijs recht in het hart van het werkveld.”

Wat is het flora- en faunaonderzoek en waarvoor doen jullie dat?

“Het flora- en faunaonderzoek wordt gedaan om een goed beeld te krijgen van de planten en dieren die nu in Stadspark Hoofddorp leven. Het is de 0-meting voordat de gemeente het park renoveert. Over een aantal jaar doen we het onderzoek opnieuw. Zo kunnen we goed zien wat de invloed is geweest van de renovatie van het stadspark op de planten en dieren.”

Wat is het vleermuizenonderzoek en waarvoor doen jullie dat?

“We doen het vleermuizenonderzoek meerdere keren per jaar om een goed beeld te krijgen van de vliegroutes van de vleermuizen. Verschillende soorten vleermuizen zoeken en vinden namelijk voedsel in het stadspark. Op plekken waar hun vliegroutes misschien worden verstoord, plaatsen we batdetectoren om te bekijken wat de vleermuizen doen. Op basis van de soort, het gedrag en de intensiteit bepalen we of de plannen voor het stadspark de vleermuizen niet te veel in de weg zitten. Vliegroutes zijn namelijk beschermd.”

Hoe zag de dag van de onderzoeken eruit?

“We zijn begonnen met het bekijken wat voor verschillende soorten flora en fauna er leven in het stadspark. Met 40 mensen hebben we met bijvoorbeeld schepnetten en vlindernetjes de biodiversiteit in kaart gebracht. Vanaf zonsondergang stonden we klaar om de vleermuizen te bekijken. Om half 1 ’s nachts waren we klaar. We hebben mooie dingen gezien! Waaronder een foeragerende watervleermuis. Dat is een schuwe en zeldzame soort.”

Zijn er al resultaten die je met ons kunt delen?

“We hebben 240 soorten planten geteld en een tal van insecten. ’s Nachts was er veel activiteit van de gewone dwergvleermuis. Ook lieten de rosse vleermuis en de laatvlieger van zich horen. Op andere resultaten moeten we nog even wachten. We hopen nog een bunzing te zien op de camera’s!”

Meer informatie over Stadspark Hoofddorp

Op de webpagina van Stadspark Hoofddorp vindt u meer informatie over de renovatie en de planning.

5 jul 2022