.

Van alles te beleven in Stadspark Hoofddorp

Stadscentrum Hoofddorp gaat er de komende jaren heel anders uitzien. Daarom interviewen we architecten van wie de ontwerpen straks zijn terug te zien in het stadscentrum. Deze keer spreken we Martine van Vliet, landschapsarchitect en stedenbouwkundige bij LOOSvanVLIET. LOOSvanVLIET maakte in 2019, samen met de werkgroep Stadspark, het voorlopig ontwerp voor het Stadspark Hoofddorp.

Het groene hart van het stadscentrum, de groene longen van de stad. Dat moet Stadspark Hoofddorp straks zijn. Een fijne plek om te ontspannen, wandelen, sporten en recreëren voor bewoners én bezoekers van het stadscentrum. Een plek met voor ieder wat wils, ideaal voor een dagje uit, voor iedereen in de omgeving. Martine: 

“Er zijn natuurlijk nu ook al bijzondere plekken in het Stadspark. Denk maar aan de Kinderboerderij, de Belevingstuin, de Fruittuinen en een bootcampplek. Maar straks zijn dat er nog veel meer! We werken aan verschillende speelplekken, een picknickweide en vlonders, steigers en zitplekken aan het water. Maar ook aan een grote bloementuin in een, nu nog, achteraf hoekje van het park. Dat wordt een mooie verstilde plek met lange banken rondom. Hierdoor gaan mensen dit deel van het park ook meer gebruiken.”

Gemaakt voor Haarlemmermeer

Een park ontwerpen, dat doe je niet zomaar, blijkt uit het gesprek met Martine. Je houdt rekening met de (toekomstige) gebruikers, maar ook met de omgeving en de historie van de plek. 

“Een park in Haarlemmermeer moet echt ontworpen zijn voor Haarlemmermeer: voor de inwoners, maar ook specifiek als je kijkt naar de toepassing van materialen en de beplanting. Op de Veluwe groeien bijvoorbeeld andere planten dan in Haarlemmermeer. Bovendien houden we rekening met het klimaat en biodiversiteit. Zo planten we ‘klimaatbomen’: bomen die de nattere winters en drogere zomers goed aan kunnen. En proberen we vogels, bijen en andere insecten aan te trekken door verschillende planten.” 

Bovendien, vult Martine aan, komen er veel nieuwe bewoners in het stadscentrum wonen, bijvoorbeeld in Hyde Park. Het Stadspark wordt ook hun achtertuin. Door het analyseren van alle aspecten en te bekijken wat er nodig is voor een écht stadspark, kwam Martine tot een ontwerp. Dit heeft ze besproken met bewoners en ondernemers uit de buurt. 

“We hebben alle stappen samen doorlopen. Dat was ontzettend leuk om te doen, want zij kennen de omgeving heel goed. En dit zijn natuurlijk de mensen die het park straks ook veel gaan gebruiken”. 

Eenheid in het Stadspark

Het Stadspark is bijzonder, omdat er al een aantal mooie ingrediënten bestaan en het al een hele historie kent. Zo staan er in het wandelbos en in de Fruittuinen al mooie bomen. Maar er lag ook een uitdaging: het zijn allemaal losse onderdelen. Hoe vorm je daarvan één stadspark? 

“We hebben echt gekeken naar wat er al is en hoe je eenheid in het park creëert. Zo is het wandelbos ooit in een bepaalde landschapsstijl ontworpen. Het is een beetje heuvelachtig, glooiend en romantisch. Die stijl willen we doortrekken naar de rest van het park. Denk bijvoorbeeld aan het water: we maken vloeiendere lijnen. Door de dammetjes weg te halen, verbinden we het water met elkaar en de Kagertocht. Dit zorgt niet alleen voor eenheid en verbinding, maar verbetert ook de waterkwaliteit”. 

Hee, ik loop nu het stadspark in

Maar niet alleen met de landschapsstijl kun je eenheid brengen, legt Martine uit. Ook door de parkranden duidelijker vorm te geven, heb je gelijk door: ‘Hee, ik loop nu het stadspark in’. Zo zijn er al een aantal bruggen in het park, waarvan de meesten wit zijn. Als een brug aan vervanging toe is, wordt dat ook een witte brug, vormgegeven als de oude witte polderbruggen. Bij de entrees komen bovendien parktotems: een soort palen die tegelijkertijd dienen als insectenhotels. 

Rondje park rijgt alles aan elkaar

Het rondje park van 2 kilometer rijgt straks alle onderdelen van het park aan elkaar. Het wordt net iets anders vormgegeven dan de andere paden in het park, vertelt Martine. 

“Het wordt een breed pad met sierranden en steeds hetzelfde soort bankje, lantaarnpaal en afvalbak. Ook komt er om de 300 meter een afstandsmarkering in de vorm van een bloem. En natuurlijk hebben we ook gekeken naar de beplanting: langs het pad komen vaste planten in de tinten roze, oranje en geel. Dit is weer een verwijzing naar de exoten die vroeger zijn geplant in het wandelbos.”

Hele fijne plek

Ook de sociale veiligheid in het Stadspark was een belangrijk punt, legt Martine uit. 

“Het wandelbos is best wel dichtgegroeid. We willen daar natuurlijk zoveel mogelijk bomen laten staan, maar de beplanting daaronder moet wat dunner worden. We kijken dus naar wat meer bodem bedekkende beplanting en bollen, in plaats van de huidige bosachtige begroeiing. Zo wordt het wandelbos meer open”. 

Door die openheid, en dus sociale veiligheid, en alle bijzondere plekken wordt het stadspark straks een hele fijne plek om te verblijven. Of: een nog fijnere plek. Want ook nu, zeker met dit prachtige lenteweer, kan iedereen hier al heerlijk wandelen door het groen. 
 

Martine van Vliet

Foto: Martine van Vliet, landschapsarchitect en stedenbouwkundige bij LOOSvanVLIET. 

Op deze pagina staat meer informatie over Stadspark Hoofddorp. 

Gepubliceerd op: 
23 apr 2021