.

Trots op TROM

Stadscentrum Hoofddorp gaat er de komende jaren heel anders uitzien. Daarom interviewen we architecten van wie de ontwerpen straks zijn terug te zien in het stadscentrum. Deze keer spreken we Liesbeth van der Pol, architect bij en mede-eigenaar van Dok architecten. Liesbeth en haar collega’s ontwierpen TROM, dat op de plek van het voormalig V&D gebouw en De Deining komt.

Eén van de eerste dingen die Liesbeth benoemt zodra we het gesprek starten, is hoe trots een Haarlemmermeerder wel niet moet zijn op Hoofddorp en op Haarlemmermeer als geheel. “Ik heb een heel groot hart voor Hoofddorp en Haarlemmermeer. Die prachtige lange lijnen, zoals de Geniedijk, de Kruisweg en de Hoofdvaart, zie je nergens anders. Op het kruispunt van de Kruisweg en Hoofdvaart vind je vervolgens hele mooie, prominente gebouwen en dan heb je ook nog dat prachtige winkelcentrum. TROM zal daar bij aansluiten. Het wordt dus echt een gebouw waar je als inwoner trots op kunt zijn.”  

Een ‘waardig’ gebouw

Die trots is iets dat tijdens het gesprek met Liesbeth vaker terugkomt. Het gebouw moet ‘waardig’ zijn, zo noemt ze dat. TROM komt immers direct naast dé plek die historisch gezien het hart van Hoofddorp vormt. Met prominente gebouwen als de Marktpleinkerk, het Oude Raadhuis en hotel De Beurs kon TROM niet zomaar een gebouw zijn. Bovendien hechten zowel Dok als opdrachtgever Segesta er veel waarde aan dat het gebouw ook mooi blijft op de lange termijn. Liesbeth: “Wij hebben bij het ontwerp van TROM gekozen voor een romantischere invalshoek. Dus niet strak en glad, maar juist ronde vormen, hout en mooie, lichtgekleurde bakstenen. We wilden TROM de aandacht geven die je ook in Zuid-Europese steden altijd ziet bij bijzondere gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan golvende balkons, een bijna dansende beweging, de hoge opgaande kolommen met natuurstenen plint (begane grond) en de prachtige houten boogvormige kozijnen, waarachter de winkels en horeca komen. Echt een vrolijk en romantisch gebouw dus, waardig op deze plek.”

TROM als hoeksteen

TROM markeert ook het einde van de winkelstraat, legt Liesbeth uit. “We hebben ons afgevraagd hoe we het sluitstuk kunnen maken van een modern winkelcentrum. Maar wel op zo’n manier dat het de emotie raakt. Het gebouw moet de mensen iets doen.” Tegelijkertijd was het wel belangrijk dat het gebouw niet alleen aan de kant van de winkelstraat mooi is. “TROM is juist als een soort hoeksteen mooi aan alle kanten. En een leuke bijkomstigheid is ook dat Dok mee mag werken aan de verbeteringen aan de Marktpleinkerk. Op die manier ondersteunen de gebouwen elkaar straks heel goed."

Ontwerpbeeld TROM gebouw van Dok architecten

Foto: ontwerpbeeld van Dok architecten

Enorme binnentuin

Dat TROM een bijzonder gebouw wordt, blijkt ook als Liesbeth vertelt over de binnentuin bovenop het dak van de parkeergarage. “Je kunt er straks je auto kwijt én je krijgt er wat voor terug.” De bovenste woningen komen aan deze binnentuin van ruim 1600 m2 te liggen. "Als je dan met de lift naar boven gaat, stap je daar in één klap uit in een enorme binnentuin. Het wordt een soort park, met allerlei bomen, planten en heuvels, een wandelroute en plekken om te zitten.”

Goede toevoeging aan Hoofddorp

Er is bovendien zeker niet alleen gedacht aan grote woningen in TROM, licht Liesbeth toe. De 136 woningen in TROM vormen een goede mix van woonvormen, van gezinsappartementen tot kleinere betaalbare woningen. “We hebben geprobeerd voor iedere portemonnee en iedere situatie echt iets bijzonders te maken. De range is enorm. Daarom is TROM echt een goede toevoeging aan Hoofddorp”.

Bekijk de TROM website van Segesta en Dok architecten voor meer informatie.

Foto van Liesbeth van der Pol, architect

Foto: Scagliola Brakkee Fotografie - architect Liesbeth van der Pol 

 

Gepubliceerd op: 
13 sep 2021