.

Ontdek de Belevingstuin

11 en 12 maart stonden ook in het Stadspark in het kader van diverse vrijwilligersactiviteiten tijdens NLdoet. Ook de Belevingstuin bij kinderboerderij De Boerenzwaluw werd onder handen genomen. Vrijwilligers hebben onder andere een vlindertuin aangeplant en de proeftuin werd neergezet. Beheerders Ciska en Mirelle nodigen iedereen uit om het zelf te komen ontdekken.

“Ik zeg altijd: het is eigenlijk een bewegend schilderij”, aldus Ciska. “Het hele jaar door geeft de Belevingstuin een andere ervaring mee. Dat maakt het juist zo leuk. In deze tijd van het jaar zie je bijvoorbeeld de bloemen uitkomen”. De Belevingstuin is ontstaan vanuit het open proces Hoofddorp-Centraal (2014-2018) en een initiatief van De Boerenzwaluw, Ons Tweede Thuis en gemeente Haarlemmermeer. Tijdens het open proces werd gezocht naar een manier om de omheinde fruittuin te laten voortbestaan. Ciska opperde het idee voor een ‘Belevingstuin’. Wat het inhield? Dat wist ze op dat moment zelf ook nog niet precies.

Ideeën van iedereen

Vanzelfsprekend is het een tuin waar men iets kan beleven. Wat dat precies is, is voor iedereen anders. Ideeën en suggesties van allerlei betrokkenen kwamen samen. Zo is de Belevingstuin niet alleen een plek met fruitbomen, een theetuin met kruiden en een moestuin, maar ook een dagbestedingslocatie voor mensen met een verstandelijke beperking. En dat is precies de kern van de Belevingstuin. “Wij willen dat het blijft ontwikkelen”, vertelt Ciska. “Iedereen kan met ideeën bij ons komen. Kom die ideeën ook vooral uitvoeren, in overleg met ons. We delen het op in kleine stukjes, zodat het goed te onderhouden blijft, maar men wel een eigen invulling kan geven aan de Belevingstuin”.

Foto: wethouder Jurgen Nobel helpt de vrijwilligers

NLdoet

De ontwikkelingen in de Belevingstuin staan dus nooit stil. Dit jaar gingen vrijwilligers tijdens NLdoet aan de slag om hoge en lage planten in de tuin te zetten. Ook wethouder Jurgen Nobel was zaterdag aan het werk om de vlindertuin nog mooier te maken. “Ik woon hier al mijn hele leven en dit zijn plekjes waar je zuinig op moet zijn. Dit hele stadspark is straks het mooie stuk groen tussen Hyde Park en het centrum van Hoofddorp, waar je lekker kunt recreëren, sporten of gewoon luieren in het gras”, zegt Nobel.

Er is specifiek gezocht naar planten waar vlinders gek op zijn zodat er een mooie vlindertuin ontstaat. Daarnaast werd de proeftuin opgebouwd. Open houten huisjes, die voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Denk aan presentaties, verkoop van lokale producten en meer. Wethouder Johan Rip bouwde op vrijdag mee aan de huisjes: “We zetten hier vandaag en morgen met alle vrijwilligers en de mensen van Ons Tweede Thuis iets moois neer. Ik heb genoten van de samenwerking met Lorenzo en Justin, twee jongens met een arbeidsbeperking, die enorm enthousiast meebouwden aan wat straks hun eigen dagbestedingslocatie is. Het resultaat mag er zijn en ik roep iedereen op om de belevingstuin zelf te gaan beleven!”

Kom beleven

Het mag duidelijk zijn dat er in de Belevingstuin voor jong en oud wat te doen is. Iedereen kan terecht in de belevingstuin, overdag en ’s avonds. “De huisjes zijn helaas nog niet af. Dat bleek meer tijd te kosten. We kunnen hier nog alle hulp bij gebruiken”, roept Ciska op. Kom in contact via e-mail boerenzwaluw@onstweedethuis.nl of bel 023 562 6535. Kijk voor meer informatie zoals de activiteitenkalender op www.kinderboerderijdeboerenzwaluw.nl.

Foto: wethouder Johan Rip samen met Lorenzo en Justin

Gepubliceerd op: 
15 mrt 2022