.

Ringdijk en Ringvaart

Haarlemmermeer is een bijzondere gemeente, een polder onder de zeespiegel die is drooggelegd rond 1852. Aan de randen van de polder liggen een weg en water: de Ringdijk en de Ringvaart. In 2016 en 2017 heeft de gemeente met meer dan 500 bewoners van alle dorpen aan de Ringvaart gesproken over wat er verbeterd zou kunnen worden. De gemeente heeft een visie opgesteld zodat de Ringdijk en Ringvaart aantrekkelijker, leefbaarder en (verkeers-)veiliger worden. Lees meer over de plannen. Bijna alle werkzaamheden uit het eerste programma zijn uitgevoerd. In februari 2023 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten door te gaan met de plannen om de Ringdijk en de Ringvaart veiliger en mooier te maken. Het college van burgemeester en wethouders heeft het Evaluatierapport Ringdijk (pdf) vastgesteld. Het college heeft de nota en de evaluatie doorgestuurd naar de gemeenteraad om daar te bespreken. Lees meer in het artikel ‘Ringdijk en Ringvaart veiliger en mooier’.

 

Afbeelding: overzichtskaart van de plannen Ringdijk en Ringvaart. Deze overzichtskaart kunt u ook opvragen via e-mail: ringdijk-ringvaart@haarlemmermeer.nl.

Meer achtergrondinformatie over de Ringvaart en Ringdijk staat in het onderzoeksrapport 'Kijk op de Ringvaart'. Dit rapport kunt u opvragen door een e-mail te sturen naar ringdijk-ringvaart@haarlemmermeer.nl.

Nieuws op InforMeer

 

Lees het artikel verder op InforMeer Online

Meer Verhalenpalen in Haarlemmermeer

Als je aan een museum denkt dan zie je meestal een gebouw voor waar je, na het kopen van een kaartje of het laten zien van je museumkaart, naar kunst gaat kijken of leert over geschiedenis. Maar Haarlemmermeer heeft ook een ‘buitenmuseum’. Dat bestaat niet alleen uit de vele kunstwerken in de buitenruimte maar ook uit de twintig Verhalenpalen van Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius (SHMDC). Op die Verhalenpalen is informatie te vinden over de geschiedenis van de plek waar de paal is geplaatst. Binnenkort komen er in de gemeente nog vijf Verhalenpalen bij. Het college van B&W heeft namelijk op 21 november 2023 besloten daarvoor een subsidie toe te kennen.

 

Steigers in Ringvaart bij Burgerveen

Lees het artikel verder op InforMeer Online

Nieuwe steigers in de Ringvaart in Burgerveen

In oktober plaatste de gemeente Haarlemmermeer twee steigers in de Ringvaart bij Burgerveen. Het zijn ‘passantensteigers’. Pleziervaartuigen kunnen hier voor maximaal drie dagen aanmeren. Bij de steigers ligt ook een smal tegelpad. Later komt er nog een informatiebord.

 

 

 

 

Nieuws

  • Extra borden Zwanenburgerdijk

    De huidige situatie met de borden bij de Zwanenburgerdijk
    De gemeente Haarlemmermeer heeft extra borden laten plaatsen op de Zwanenburgerdijk. Sinds half juli is de Zwanenburgerdijk bij de Venenweg afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Dat zijn auto’s en motoren. Toch rijden er nog veel mensen door. Zij krijgen daarvoor een boete.
  • Zwanenburgerdijk vanaf 1 juni afgesloten

    De Zwanenburgerdijk bij de Venenweg
    Vanaf 1 juni 2022 sluit de gemeente de Zwanenburgerdijk bij de Venenweg in Zwanenburg definitief af voor gemotoriseerd verkeer. Buiten de afsluiting blijven alle locaties in Zwanenburg bereikbaar met de auto, maar automobilisten moeten omrijden. Buiten de afsluiting blijven alle locaties in Zwanenburg bereikbaar met de auto, maar automobilisten moeten omrijden.
  • Ringdijk en Ringvaart: een monumentaal gebied

    Ringvaart bij Vijfhuizen
    Waar liggen de monumentale kwaliteiten van de Ringvaart en de Ringdijk? Daarover waren in de zomer van 2019 vijf bijeenkomsten met bewoners en omwonenden, georganiseerd door de gemeente Haarlemmermeer en Marinke Steenhuis en Isabel van Lent van Bureau SteenhuisMeurs. Dit bureau adviseert en ondersteunt over cultuurhistorie en gebiedsontwikkeling. Hun visie begint met het doorgronden van de identiteit van de plek. Dat deden zij op verzoek van de gemeente Haarlemmermeer voor het gebied Ringvaart en Ringdijk.