.

Ringdijk en Ringvaart

Haarlemmermeer is een bijzondere gemeente, een polder onder de zeespiegel die is drooggelegd rond 1852. Aan de randen van de polder liggen een weg en water: de Ringdijk en de Ringvaart. In 2016 en 2017 heeft de gemeente met meer dan 500 bewoners van alle dorpen aan de Ringvaart gesproken over wat er verbeterd zou kunnen worden. De gemeente heeft een visie opgesteld zodat de Ringdijk en Ringvaart aantrekkelijker, leefbaarder en (verkeers-)veiliger worden. Lees meer over de plannen. Bijna alle werkzaamheden uit het eerste programma zijn uitgevoerd. In februari 2023 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten door te gaan met de plannen om de Ringdijk en de Ringvaart veiliger en mooier te maken. Het college van burgemeester en wethouders heeft het Evaluatierapport Ringdijk (pdf) vastgesteld. Het college heeft de nota en de evaluatie doorgestuurd naar de gemeenteraad om daar te bespreken. Lees meer in het artikel ‘Ringdijk en Ringvaart veiliger en mooier’.

 

Afbeelding: overzichtskaart van de plannen Ringdijk en Ringvaart. Deze overzichtskaart kunt u ook opvragen via e-mail: ringdijk-ringvaart@haarlemmermeer.nl.

Meer achtergrondinformatie over de Ringvaart en Ringdijk staat in het onderzoeksrapport 'Kijk op de Ringvaart'. Dit rapport kunt u opvragen door een e-mail te sturen naar ringdijk-ringvaart@haarlemmermeer.nl.

Nieuws op InforMeer

 

Lees het artikel verder op InforMeer Online

Nieuwe steigers in Lisserbroek

In augustus plaatste de gemeente twee steigers in de Ringvaart bij Lisserbroek. Het zijn ‘passantensteigers’. Pleziervaartuigen kunnen hier voor maximaal drie dagen aanmeren. Bij de steigers ligt ook een smal tegelpad. Later komt er nog een informatiebord.

 

Steiger aan de Ringdijk

Lees het artikel verder op InforMeer Online

Nieuwe steigers in de Ringvaart

In juni heeft de gemeente twee steigers laten plaatsen in de Ringvaart bij het Fort bij Aalsmeer in Aalsmeerderbrug. Het zijn ‘passantensteigers’. Pleziervaartuigen kunnen daar voor maximaal drie dagen afmeren. Ook komt er een smal tegelpad in de berm naar de steigers toe en een informatiebord.

 

Gemaalpark Leeghwater

Lees het artikel verder op InforMeer Online

Feestelijke opening Gemaalpark Leeghwater in Buitenkaag

Het Gemaalpark in Buitenkaag is feestelijk geopend. Het park is het afgelopen jaar in samenwerking met Hoogheemraadschap Rijnland aangelegd als onderdeel van de visie Ringdijk en Ringvaart. De officiële opening is gedaan door wethouder Jurgen Nobel en hoogheemraad Marco Kastelein.

 

Lees het artikel verder op InforMeer Online

Ringdijk en Ringvaart veiliger en mooier

In 2017 heeft de gemeenteraad de Visie Ringdijk en Ringvaart unaniem vastgesteld. De ambitie van de visie is om van de Ringdijk en de Ringvaart een veilige en aantrekkelijke voordeur van de Haarlemmermeerpolder te maken. De dijk wordt ook aantrekkelijker voor bewoners en voor recreanten en toeristen.

 

Gemaal Leeghwater

Lees het artikel verder op InforMeer Online

Aanleg van Gemaalpark Leeghwater gestart

Op dit moment is het bosplantsoen bij Gemaal Leeghwater in Buitenkaag niet toegankelijk. De gemeente Haarlemmermeer maakt hier een buurtpark van. Het park wordt een rustige plek langs de Ringvaart met een mooie mix van historie, groen en recreatie. De ideale plek voor bewoners om te wandelen of om uit te rusten tijdens een rondje fietsen langs de Ringvaart.

Nieuws

 • Extra borden Zwanenburgerdijk

  De huidige situatie met de borden bij de Zwanenburgerdijk
  De gemeente Haarlemmermeer heeft extra borden laten plaatsen op de Zwanenburgerdijk. Sinds half juli is de Zwanenburgerdijk bij de Venenweg afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Dat zijn auto’s en motoren. Toch rijden er nog veel mensen door. Zij krijgen daarvoor een boete.
 • Zwanenburgerdijk vanaf 1 juni afgesloten

  De Zwanenburgerdijk bij de Venenweg
  Vanaf 1 juni 2022 sluit de gemeente de Zwanenburgerdijk bij de Venenweg in Zwanenburg definitief af voor gemotoriseerd verkeer. Buiten de afsluiting blijven alle locaties in Zwanenburg bereikbaar met de auto, maar automobilisten moeten omrijden. Buiten de afsluiting blijven alle locaties in Zwanenburg bereikbaar met de auto, maar automobilisten moeten omrijden.
 • Ringdijk en Ringvaart: een monumentaal gebied

  Ringvaart bij Vijfhuizen
  Waar liggen de monumentale kwaliteiten van de Ringvaart en de Ringdijk? Daarover waren in de zomer van 2019 vijf bijeenkomsten met bewoners en omwonenden, georganiseerd door de gemeente Haarlemmermeer en Marinke Steenhuis en Isabel van Lent van Bureau SteenhuisMeurs. Dit bureau adviseert en ondersteunt over cultuurhistorie en gebiedsontwikkeling. Hun visie begint met het doorgronden van de identiteit van de plek. Dat deden zij op verzoek van de gemeente Haarlemmermeer voor het gebied Ringvaart en Ringdijk.