Peter van Meerland Bouw

Op 29 september 2022 konden geïnteresseerde ondernemers langskomen bij Meerland Bouw in Nieuw-Vennep voor een informatiebijeenkomst over energielabel C. Het nieuwe duurzame kantoorpand van Meerland Bouw was een toepasselijke plek om deze bijeenkomst te houden. De ondernemers kregen deze avond meer duidelijkheid over wat er precies gaat veranderen per 1 januari 2023 voor kantoorpanden.

 

Vanaf 1 januari 2023 is het voor kantoorpanden met een vloeroppervlakte groter dan 100 m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. “Ons nieuwe kantoorpand heeft energielabel A++” vertelt Peter Bokhorst. Hij is mede-eigenaar van Meerland Bouw. Het pand heeft onder andere isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp, dubbel glas en vloerverwarming/verkoeling. Ook is er goed gekeken naar de ligging om zo maximaal te profiteren van zonne-energie. De extra elektriciteit die in de minder zonnige maanden nodig is, komt van Haarlemmermeerse groene energieleverancier Tegenstroom.  

Het energieverbruik verlagen was de belangrijkste reden om een duurzaam pand te bouwen 

Bouwbedrijf Meerland Bouw heeft veel ervaring met het bouwen van duurzame panden en deze ervaring kwam goed van pas tijdens de bouw van hun eigen nieuwe pand. "De belangrijkste reden om een duurzaam kantoorpand te bouwen was het verbruik". Peter weet precies wat er mogelijk is als het gaat om duurzaam bouwen. Meerland Bouw adviseert klanten wat ze het beste kunnen doen bij de bouw of renovatie van hun pand. Toch loopt ook Peter aan tegen de beperkingen van de huidige technieken. ”Ik hoop dat er binnenkort goede accu's komen en dat we de extra energie kunnen opslaan. Het zou leuk zijn als je het voor jezelf kan bewaren”.  

Informatiebijeenkomst energielabel C bij Meerland Bouw

Vooral bij de auto's van Meerland Bouw is het mogelijk om nog te verduurzamen 

“We hebben elektrische auto's voor een deel van het kantoorpersoneel. Er zijn ook laadpalen op ons parkeerterrein. Voor de collega's die veel rijden is dit nu nog niet mogelijk. Die hebben tussendoor niet de tijd om de auto op te laden", vertelt Peter. Als de elektrische auto's straks verder kunnen rijden op een accu ligt daar nog een mooie kans om meer elektrische auto's te gaan gebruiken. 

Het pand van Meerland Bouw

Het nieuwe pand bevalt goed 

In elke ruimte in het kantoorpand kan de gewenste temperatuur worden ingesteld. De collega's moeten nu alleen wel iets langer wachten totdat de kamer de juiste temperatuur heeft. ”In het begin was het even wennen aan het lage temperatuur systeem. In ons oude systeem werd de kamer meteen warm als je aan de knop draaide. Hier duurt dat even. Inmiddels hebben we de formule aardig gevonden. Het is nu heerlijk. En ons verbruik is veel lager dan in ons oude pand”. 

Een kantoorpand moet geschikt zijn voor het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen 

Meerland Bouw heeft een heel duurzaam pand gebouwd, maar voor andere ondernemers kan het best lastig zijn om hun pand te verduurzamen. “Een uitdaging voor pandeigenaren is dat hun pand geschikt moet zijn om zonnepanelen neer te leggen. Het dak moet sterk genoeg zijn. En de positie van het dak moet ook gunstig zijn. Als dat niet zo is dan zal je andere methodes moeten zoeken om te verduurzamen”. 

Laat als ondernemer een berekening maken, dan weet je waar je aan toe bent 

Hun kantoorpand duurzamer maken kan voor ondernemers een lastige opgave zijn, maar het is vooral belangrijk om snel te weten hoe het ervoor staat. “Laat een adviseur berekenen welk energielabel je hebt en wat er nodig is om aan de energielabel C verplichting te voldoen”. Wil je hier meer over weten? Op de website van het Energieloket vind je hiervoor een handig stappenplan. U kunt zich via Energieloket Haarlemmermeer ook aanmelden voor een quickscan Label C. Zo kunt u zien welke maatregelen er nodig zijn om aan de energielabel C verplichting te voldoen.