Planning
De Rijksoverheid streeft ernaar om de volledige invoering van de Omgevingswet in 2029 af te ronden. Zoals de afbeelding laat zien bestaat de invoering van de Omgevingswet uit 3 sporen. Het invoeringsspoor, het hoofdspoor en het aanvullingsspoor. In het hoofdspoor wordt de Omgevingswet met uitvoeringsregelgeving uitgewerkt. De overgang van het bestaande naar het nieuwe wetgevingsstelsel wordt geregeld via het invoeringsspoor: dit omvat de Invoeringswet met invoeringsregelgeving. De Invoeringswet zorgt voor de aanpassing van ongeveer 70 wetten, waaronder de intrekking van een aantal wetten die straks overbodig zijn. Tot slot kent de stelselherziening aanvullingssporen. Via deze sporen worden beleidsontwikkelingen en een aantal lopende wetgevingsprocessen opgenomen in de Omgevingswet. De bedoeling is dat de wetgevingsproducten bij inwerkingtreding volledig onderdeel vormen van de omgevingswetgeving. Uiteindelijk komen al deze producten samen in:
- 1 (Omgevings)wet
- 4 Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB’s)
- 1 ministeriële regeling
Op de website van de rijksoverheid is meer informatie te vinden over de algemene planning.

Foto: Rijksoverheid
Invoering Haarlemmermeer
Gemeente Haarlemmermeer heeft sinds 2016 een programmateam dat via zes deelsporen (omgevingsvisie, omgevingsplan, omgevingsvergunningen, digitaal stelsel Omgevingswet, cultuur&organisatie, participatie) de invoering begeleidt.
In januari 2018 is in een gezamenlijke raadsvergadering (toen nog Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude) het Koersdocument goedgekeurd. Met het Koersdocument geeft de gemeente Haarlemmermeer aan wat de koers, ambitie en planning is voor de invoering van de Omgevingswet.
Nadat door beide raden het Koersdocument was vastgesteld kon er aan de uitwerking van dit document gewerkt worden. Op 5 juni 2018 stelden de raden drie voorstellen over de uitvoering van de Omgevingswet vast. De voorstellen gingen over:
- de contourennota die hoort bij de omgevingsvisie
- één verordening voor het fysiek domein
- vergunningsvrijheid
In de zomer van 2019 worden de volgende voorstellen gedaan:
- concept-omgevingsvisie
- consolidatie van 20 bestemmingsplannen van woongebieden
- uitbreiding van de Verordening Fysiek Domein
- de pilot Steigers in de Ringvaart (één vergunning nodig in plaats van drie)
- tussenevaluatie van de pilot Burenakkoord
Deelsporen
2019 Omgevingsvisie
De Omgevingsvisie wordt nog voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet door de gemeenteraad vastgesteld. Om tot een omgevingsvisie te komen, heeft de raad eerst de contourennotitie vastgesteld en in oktober 2019 de concept-omgevingsvisie. Lees meer over de Omgevingsvisie.
2019 Omgevingsvergunning
De gemeenteraad heeft in september 2018 een besluit genomen over vergunningvrij bouwen. Het laatste besluit over vergunningsvrij bouwen staat hier. Het besluit geeft aan voor welke activiteiten in Haarlemmermeer geen vergunning meer hoeft te worden aangevraagd. Lees meer over de Omgevingsvergunning.
2021 Omgevingsplan
Het Omgevingsplan wordt vastgesteld door de nieuwe gemeenteraad in 2022. Bij inwerkingtreding van de wet geldt dan nog een ‘omgevingsplan van rechtswege’, met bestaande bestemmingsplannen. Lees meer over het Omgevingsplan.
2024 Visie Digitaal Stelsel Omgevingswet
Voor de implementatie van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) volgen de gemeente het landelijke tempo van het ministerie en de VNG. In 2021 is een basisniveau gereed. Lees meer over het DSO.
Cultuur & Organisatie
De Omgevingswet vraagt een andere manier van werken van de gemeentelijke organisatie. Het deelspoor Cultuur & Organisatie ondersteunt bij deze verandering.
Participatie
Geen Omgevingswet zonder inwoners. In het deelspoor participatie worden afspraken over de inbreng van de inwoners in het hele proces gemaakt. Daarnaast helpt participatie om meer dynamiek te creëren voor nieuwe initiatieven en ontwikkelingen. In de nieuwe wet is bij een aantal kerninstrumenten opgenomen dat inwoners vroegtijdig bij besluitvorming betrokken dienen te worden. Lees meer over participatie.