‘Haarlemmermeer nu regenbooggemeenschap’

Deel deze pagina
Drie jaar is Haarlemmermeer nu officieel (één van de ruim 50) regenbooggemeente(n). Aan de vooravond van het Regenboogfestival in het Cultuurgebouw en de Pride Walk door het centrum van Hoofddorp blikt wethouder Marjolein Steffens-van de Water terug op en vooruit naar de lokale strijd voor acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuelen mannen, biseksuele, transgender en intersekse personen (LHBTI).

Regenboogvlag

Ze heeft eerder deze dag, Coming Out Dag, de regenboogvlag naar de top gehesen voor het tijdelijke gemeentekantoor aan de Taurusavenue in Hoofddorp. Dat ze met regenboogvlaggen in de weer is, is niet voor het eerst en ook niet voor het laatst. Ze heeft de afgelopen drie jaar maar ook al daarvóór regenboogballen en regenboogkousen uitgedeeld en regenboogarmbanden aan aanvoerders van sportteams. Ook zijn er veelvuldig zoete, veelkleurige lekkernijen rondgegaan en in het centrum van Hoofddorp is een regenboogvlak aangebracht. Wethouder Steffens: “Veel symboliek inderdaad. Dat is belangrijk voor de bewustwording en de zichtbaarheid. Daar moeten we ook mee blijven dóórgaan. Die regenboogvlag wappert trouwens dankzij de dorps- en wijkraden en laat ik ook de stichting Maatvast en al haar dorps- en wijkcentra niet vergeten, ook elders in de gemeente. Maar er is méér dan alleen symboliek. Je moet daarin niet blijven steken.” 

Wethouder Marjolein Steffens heeft de regenboogvlag gehesen

Wethouder Marjolein Steffens hijst de regenboogvlag. Foto: Jur Engelchor.

Regenboogfestival en Pride Walk

Des te trotser is wethouder Steffens op het Regenboogfestival en de Pride Walk die op 15 oktober dankzij verschillende organisaties op het programma staat. Zij ziet hierin zeer overtuigende bewijzen van het feit dat Haarlemmermeer die zo hevig gewenste en nagestreefde ontwikkeling doormaakt: “Van regenbooggemeente naar regenbooggemeenschap. Dat was precies de bedoeling!”
De campagne voor acceptatie van LHBTI’ers is vanuit de gemeente begonnen, zegt wethouder Steffens. “Het zaadje is geplant en nu tot bloei gekomen.” 

Warm hart 

Ze ziet nog meer aanwijzingen dat de lokale samenleving de acceptatie van de LHBTI-inwoners, naar schatting zo’n 10.000, naar zich toe aan het trekken is. “Inclusief de kerken. Zo heeft de Doopsgezinde gemeente in ’t Oude Buurtje de regenboogvlag laten wapperen en had de oecumenische kerk De Ark een regenboogviering. En last but not least wil ik het initiatief noemen van het Roze Regenboog Café in het Duyckercafé. Ik wil eenieder die deze ontwikkeling op gang heeft gebracht bedanken en complimenteren en vooral aanmoedigen dóór te gaan. En uiteraard draag ik andere toekomstige initiatieven als wethouder van de regenbooggemeente Haarlemmermeer bij voorbaat een warm hart toe.” 

Doorbraak 

Dat leden van de doelgroep elkáár ook beter weten te vinden in Haarlemmermeer, mede dankzij het Roze Regenboog Café is ook van grote betekenis geweest, analyseert wethouder Steffens. Nu de lokale LHBTI’ers méér van elkaars bestaan weten en zij elkaar beter weten te vinden, komt ook een einde aan de situatie dat de doelgroep onder de radar bleef. Een verborgen bestaan leidde. Ik heb dat belabberde uitgangspunt vaak benoemd. Nu kan ik vaststellen dat de zichtbaarheid een feit is. Het is niet overdreven om van een doorbraak te spreken.” 

Letterbak 

“We zijn ook veel diverser dan we al dachten. De ‘letterbak’, zoals LHBTI vaak wordt genoemd, dekt het gehele spectrum niet eens meer. Ook zelf kom ik, zeker de laatste tijd, tot nieuwe inzichten. Vergeet ook niet dat toen ik jonger was, de indeling een stuk simpeler was. Man vrouw. Homo, hetero, bi. Dat was het wel zo’n beetje. Het verschil met nu is enorm. Van de zwartwit televisie naar de kleurentelevisie! We moeten ons ervan bewust zijn dat de jongeren van nu opgroeien in een tijd waarin het onderscheid tussen man en vrouw in hun belevingswereld op de traditionele manier niet meer bestaat. Zij ontdekken en ontwikkelen hun identiteit aan de hand van genderfluïditeit.” 

Actie voeren 

Wethouder Steffens loopt mee met de Pride Walk. Ze zal tijdens de tussenstop op het regenboogvlak een korte toespraak houden. “Mijn boodschap zal geen verrassing zijn. Die is al jaren dat je in Haarlemmermeer veilig jezelf moet kunnen zijn. Ik zie in de Pride Walk en het Regenboogfestival het feest van de diversiteit, van de veelkleurigheid. Vandaar ook die vele vlaggen waarmee de deelnemers lopen.”

“Maar het is ook een beetje actie voeren. De minderheid zegt als het ware tegen de meerderheid: ik ben er ook en ik mag er zijn. Dat hoeft in Haarlemmermeer niet per se activistisch. We problematiseren het niet, we geven een positief en vrolijk signaal af. We vieren de verschillen.”

Gepubliceerd op: 
11 okt 2022