‘Graag meer levendigheid in de Nieuwe Kom’

Deel deze pagina
De Nieuwe Kom is over 10 jaar klaar. Dat kreeg Marjolein Steffens-van de Water tijdens een informatiebijeenkomst te horen over het centrumgebied van Nieuw-Vennep. Dat moet zo’n 22 jaar geleden zijn geweest.

Zo’n 22 jaar later krijgt zij als wethouder een rondleiding door de Nieuwe Kom van gebiedsmanager Vincent Verheij en projectmanager Christien Jordaan. Onderweg worden veel informatie en tal van ervaringen en ideeën uitgewisseld. Ook oude toezeggingen passeren de revue.  

Met toezeggingen moet je heel voorzichtig zijn in de Nieuwe Kom, zo is wel gebleken. Want het centrum van Nieuw-Vennep is nog steeds een project en kennelijk nog niet af. Marjolein Steffens is deze raadsperiode de projectwethouder.

Versnipperd eigendom 

De Nieuwe Kom biedt tal van kansen, krijgt wethouder Marjolein Steffens-van de Water te horen. Maar er zijn ook hobbels te nemen en uitdagingen die moeten worden aangegaan. Zoals parkeren, maakt projectmanager Christien Jordaan duidelijk.

Voor de nieuwe projectwethouder Nieuwe Kom, die al 30 jaar in Nieuw-Vennep woont, vlakbij het centrumgebied, is dat nauwelijks nieuws. Ze weet ook dat de gemeente niet aan alle knoppen kan draaien, dat er versnipperd eigendom is, dat er mogelijk weer een economische terugval aanstaande is waardoor ‘de markt’ zou kunnen worden afgeremd. En wat ze ook weet is dat het geduld van de inwoners en ondernemers al heel lang op de proef wordt gesteld.  

Wethouder Marjolein Steffens en projectmanager Christien Jordaan verplaatsten een voetbaldoeltje

Wethouder Marjolein Steffens en projectmanager Christien Jordaan verplaatsen een voetbaldoeltje. Foto: gemeente Haarlemmermeer. 

Het goede voorbeeld

De Nieuwe Kom, zegt de wethouder, moet er tenminste netjes uit zien en kan ook meer leven in de brouwerij gebruiken. Ook tijdens de bouw en de aanloop daar naar toe. Want er staat heel wat te gebeuren, in de nabije en in de wat verdere toekomst
Ze geeft het goede voorbeeld door afval dat ze tegenkomt in de daarvoor bestemde bakken te deponeren en door samen met projectmanager Christien Jordaan een voetbaldoeltje dat bij zitbankjes aan de Venneperstraat ligt te verplaatsen. Gebiedsmanager Vincent Verheij maakt een aantekening want het ding kan daar ook niet blijven liggen. 

Steen des aanstoots 

De drie raken in een geanimeerd gesprek bij een leegstaand pand. Het pand staat al jaren leeg. Er staan hekken omheen en het is al eens in de brand gestoken. Op dit moment is onduidelijk wat ermee gaat gebeuren. Een steen des aanstoots, zegt de één, een rotte kies, zegt de ander en de derde wijst op het glas dat ervoor ligt. 

Het vroegere ontmoetingscentrum is een steen des aanstoods

Het pand afgezet met hekken, biedt een troosteloze aanblik. Foto: gemeente Haarlemmermeer. 

In het groen  

Maar het gesprek gaat vooral over hoe de gemeente op korte termijn iets kan doen om de situatie ter plekke te verbeteren. Dat zou kunnen door het geheel “ïn het groen te zetten”. Wordt vervolgd, zo is duidelijk. Met enige trots staan ze stil bij een kersvers voetpad waarmee de winkels voor het wandelend publiek, zoals de dame in de verte met rollator, een flink stuk bereikbaarder worden. Omlopen hoeft niet meer. Het betreft eigenlijk de verharding van een olifantenpad, zegt gebiedsmanager Vincent Verheij, terwijl wethouder Steffens aan de kop een paar paaltjes wat verder uit elkaar zet. De gebiedsmanager heeft ervoor gezorgd dat het nieuwe pad is opgenomen in de strooiroute van de gladheidsbestrijders van Meerlanden en dat er zoutkisten komen te staan. 

Verhard voetpad

Er wordt hard gewerkt aan het voetpad. Foto: gemeente Haarlemmermeer. 

Op de vraag of ze het pad officieel wil komen openen, reageert de wethouder resoluut. “Dat laat ik over aan de ondernemers van BIZ Nieuw-Vennep Centrum, het pad is hun verdienste en aan hun doorzettingsvermogen te danken, Ik kom wel graag naar het openingsfeestje. Want ik ben er heel blij mee.” 

De Kleurentuin 

Minder blij worden de drie van het verhaal van speeltuin de Kleurentuin aan het uiteinde van de Elemastraat. Op deze wat regenachtige dag ligt het er verlaten bij en lijkt er niets aan de hand. Te zien zijn een uitnodigend voetbalveldje en enkele speelhuisjes. Maar de omwonenden klagen steen en been. Bij mooi weer houden zich er vele tientallen jongeren op met in het centrum gekocht eten en drinken. Bewoners mijden hun eigen balkons omdat ze de herrie en de overlast zat zijn. Het komt voor dat jongeren op de balkons klimmen om de bal te halen. Er moet hier wat gebeuren, zo veel is duidelijk. 

Harmonieplein 

“Vergroenen” is het meest gebruikte woord in het gesprek op en over het Harmonieplein bij Pier K en de Harmoniekoepel. “Door de grote stenen vlakte die verder weinig fantasievol is ingericht, heeft het plein niet de uitstraling en het cachet dat de Nieuwe Kom verdient”, zegt wethouder Marjolein Steffens. Het plein heeft meer kleur en meer groen nodig. Ze heeft zich sowieso voorgenomen om de komende jaren veel vierkante meters in de openbare ruimte te vergroenen. Niet alleen om deze aantrekkelijker te maken voor de inwoners maar ook klimaatbestendiger. Op het Harmonieplein kan de wethouder zo te zien haar hart ophalen. Maar wel rekening houdend met de marktkramen die er wekelijks staan.

wethouder Marjolein Steffens met gebiedsmanager Vincent Verheij en projectmanager Christien Jordaan

Van links naar rechts: Christien Jordaan, Vincent Verheij en Marjolein Steffens op het Harmonieplein. Foto: gemeente Haarlemmermeer. 

Etalageruit 

Andere plannen die langskomen zijn een social media-account speciaal voor De Nieuwe Kom en een informatiecentrum – al was het maar een vaste etalageruit - zodat bezoekers van het centrum zich op de hoogte kunnen stellen van de ontwikkelingen. Dat zou ook kunnen met een glazen huisje, oppert gebiedsmanager Vincent Verheij. 

Kalender 

De wethouder maakt duidelijk dat ze alles op alles wil zetten om van het centrum van Nieuw-Vennep een levendig, leefbaar en aantrekkelijk gebied te maken. “Niet pas nadat alle deelprojecten af zijn. Nu al. Met al dan niet tijdelijke activiteiten. Ik ga daarover graag in gesprek met de bewoners, ondernemers, dorpsraad en verenigingen. Ik weet dat er ideeën zijn voor bijvoorbeeld een strandje en een ijsbaan. Als het aan ons ligt, gaat dat gebeuren. Dan krijgen we een soort kalender voor de Nieuwe Kom met elk seizoen iets moois erop. Dat is écht nodig en er is lang genoeg op gewacht!”

Gepubliceerd op: 
13 sep 2022