Gft&e, daar doen we wat mee!

Deel deze pagina
Haarlemmermeerders zijn heel goed in het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval (gft). Samen scheiden inwoners van de gemeente jaarlijks 51.400 ton gft. Dat is het gewicht van ongeveer 7.500 olifanten. Maar niet iedereen weet dat etensresten hier ook bij mogen. gft&e dus!

Gft&e is één van de grondstoffen die in Haarlemmermeer gescheiden wordt ingezameld. Toch bestaat het restafval qua gewicht nog voor het grootste gedeelte uit gft&e. Dat is zonde, want dan is de kans groot dat de grondstoffen niet hergebruikt kunnen worden. En het verbranden van restafval wordt steeds duurder. 

Een mevrouw schilt aardappels boven een GFT&E-bakje

Tip: verzamel de etensresten in een bakje. Foto: Meerlanden.

Wat gebeurt er met gft&e?

Gft&e-afval heeft nog veel te bieden. Voor de hand ligt natuurlijk het compost wat van deze grondstof wordt gemaakt. Maar er wordt ook groengas (biogas) van gemaakt. Hier rijden de wagens van Meerlanden op. En er wordt zelfs warmte voor glastuinbouw en water van gemaakt, waarmee straten schoon worden gemaakt. In totaal worden er wel zes nuttige producten gemaakt van gft&e. 

Gft&e scheiden: een paar tips

Het scheiden van gft&e is best gemakkelijk, zeker met deze tips:

  • Zet een bakje op het aanrecht en verzamel daarin etensresten. Leeg het bakje aan het einde van de dag. 
  • Probeer gft&e zo droog mogelijk weg te gooien, dat voorkomt nare luchtjes. Laat etensresten bijvoorbeeld eerst even uitlekken in de gootsteen.

Last van vieze luchtjes in de rolemmer? Nog meer tips:

  • Maak de rolemmer of het bakje schoon met water en (natuur)azijn.
  • Laat gras eerst een dagje drogen voor het in de rolemmer te gooien. Zo blijft deze ook schoon.

Meer tips? Kijk dan op de site van Meerlanden. Of ga in gesprek met Erwin, Bart en Nordin. Dit zijn de grondstofcoaches van Meerlanden. Ze staan de komende week op een aantal weekmarkten: op 18 mei in Badhoevedorp, 19 mei in Nieuw-Vennep en 20 mei in Hoofddorp Centrum. Hier geven zij nog meer tips voor het scheiden van afval, zowel van gft&e als van andere grondstoffen. En ze hebben ook gft&e-emmertjes, eetmaatjes (maatbekers voor rijst, pasta en couscous) en scheidingswijzers bij zich om uit te delen.

Gepubliceerd op: 
16 mei 2022