Zonnepanelen
Waar kunnen inwoners terecht?
Hieronder delen wij een aantal handige tips voor inwoners.
Energieloket Haarlemmermeer
Inwoners van Haarlemmermeer kunnen terecht bij Energieloket Haarlemmermeer. Energieloket Haarlemmermeer geeft bewoners onafhankelijk advies over energiebesparing- en opwekking, subsidie en leningen. Het loket informeert én ondersteunt bewoners bij het verduurzamen van uw woning, zowel bij kleine en grote maatregelen. Ze hebben ook een Energieloket voor Bedrijven en non-profit instellingen. Het energieloket werkt met geselecteerde partners, die voor elk woningtype duurzame maatregelen kunnen uitvoeren. Het is mogelijk om bij deze partners direct offertes aan te vragen en advies aan huis te krijgen. Daarnaast organiseert het loket verschillende informatiebijeenkomsten, waar uitleg wordt gegeven over duurzame maatregelen, subsidies en leningen. Bekijk de agenda.
Aanmelden zonnepanelen voor terugleveren
Als u zonnepanelen heeft geplaatst, dan is het belangrijk ze aan te melden voor teruglevering van energie aan het electriciteitsnet. Het is verplicht om dit te doen. U kunt dit doen via de website van netbeheerder Liander. De netbeheerder heeft dan inzicht in de hoeveelheid teruggeleverde energie op het elektriciteitsnet. U gebruikt niet altijd alle energie die u opwekt zelf. Het overschot levert u terug aan het openbare net. Als de zon niet schijnt heeft u ook energie nodig. Deze energie krijgt u van uw energieleverancier. Door uw zonnepanelen aan te melden kan uw energieleverancier salderen (verbruik elektriciteitsnet – teruggeleverde energie) of een terugleververgoeding berekenen.
Zonnepanelen voor huurders van Ymere
Sinds 2018 verhuurt Iederzon (www.iederzon.nl) in opdracht van Ymere zonnepanelen aan haar huurders. Daarmee dragen deze huurders hun steentje bij aan het milieu én besparen ze een leuk bedrag op hun energielasten. Ze regelen alles, van de installatie tot en met het onderhoud.
Zon op Haarlemmermeer
Energiecoöperatie Zon op Haarlemmermeer is in 2021 opgericht door Gerard Jägers en Peter van Dam. De coöperatie initieert bewonersprojecten gericht op duurzame energie-opwekking.
Wat wil Zon op Haarlemmermeer bereiken?
- Samen eigenaar worden van zonnepanelen op daken
- Samen minimaal 50% eigenaar worden van zonneweides
- Samen profiteren van de opbrengst! Zowel mensen die kunnen investeren in zonnepanelen als mensen die niet die mogelijkheid hebben
Hoe gaat Zon op Haarlemmermeer dat realiseren?
Buurtbewoners worden samen eigenaar van zonnedaken:
- Gemeentedaken (Maatschappelijk vastgoed)
- Daken van Verenigingen van Eigenaren
- Daken van bedrijven
- Mede-eigenaar worden van grote zonneweides in ontwikkeling rond Schiphol
- Ondersteunen van kleinschalige lokale zon-initiatieven (bv een familie met een braakliggend stukje grond)

Afbeelding: Gerard en Peter, de initatiefnemers van Zon op Haarlemmermeer.
Waar kunnen ondernemers terecht?
Zonnepanelen op bedrijfsdaken met Tegenstroom
Ondernemer Jos Koeckhoven in Hoofddorp realiseerde met Tegenstroom (www.tegenstroom.nl) en met subsidie van de overheid een dak dat meer energie opwekt dan voor het bedrijf nodig is. Nu levert hij elektriciteit aan Tegenstroom, genoeg voor 100 gezinnen. Zelfs Mysteryland dat jaarlijks naast zijn bedrijf neerstrijkt, wordt voor een groot deel gevoed door ‘stroom van Jos’. Daardoor komt de stroom voor dit festival niet meer van milieuvervuilende dieselaggregaten. Er liggen 1.400 zonnepanelen die 400.000 kW/h opwekken.
Een ander voorbeeld is exporteur De Ree Holland in Lisserbroek (externe website) die in 2019 11.500 zonnepanelen op zijn bedrijfsdak plaatste. De panelen leveren 3 miljoen kW/h stroom, gelijk aan het gemiddelde jaarverbruik van 1.000 huishoudens. Volgens de directie van het bedrijf is De Ree nu CO2-neutraal. Ondernemers die zelf ook zonnepanelen willen kunnen terecht bij Tegenstroom (www.tegenstroom.nl).
Het Energieloket voor Bedrijven
Het Energieloket voor Bedrijven (externe website) is een initiatief van Energieloket Haarlemmermeer. Het is een onafhankelijk verzamelpunt dat bedrijven en non-profit instellingen helpt met informatie en advies over energiebesparing en -opwekking, wetgeving en subsidies.
Hoe zit het met grote zonneakkers?
Zonne-energie speelt een belangrijke rol als we overgaan van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. De gemeente wil zoveel mogelijk gebruikmaken van de daken van gebouwen voor zonnepanelen. Maar daarmee zijn we er nog niet. Want vanwege het Klimaatakkoord moeten we steeds meer overgaan op duurzame energiebronnen. Er wordt dus ook gekeken naar grootschalige zonneakkers, waar veel zonnepanelen samen veel energie opwekken. De vraag is wel hoe deze worden geplaatst in het landschap, zodat het past en mooi blijft.
Bent u benieuwd naar alle informatie over zonneakkers in Haarlemmermeer? Bekijk dan de pagina 'Zonneakkers en windmolens'.