Warm Rijsenhout
Online platform Warm Rijsenhout
Inwoners en ondernemers konden tot 18 oktober 2021 zelf ideeën delen voor duurzame warmte voor de huizen en gebouwen in Rijsenhout via online platform Warm Rijsenhout. Vervolgens deed de gemeente een haalbaarheidstoets. En gaf het Warmteberaad feedback op de ideeën. De inwoners en ondernemers konden daarna hun idee nog aanvullen.
Winnaars Warm Rijsenhout zijn bekendgemaakt
De inwoners en ondernemers konden van 9 december 2021 tot 14 januari 2022 zelf budget verdelen over drie ideeën. Op 27 januari 2022 werd de uitslag van Warm Rijsenhout bekendgemaakt tijdens een live uitzending via Warm Rijsenhout.
De winnaars van Warm Rijsenhout zijn 'Energie uit de Ringvaart' en 'Buurtbatterijen per cluster woningen'. Tijdens een bijeenkomst op 30 juni 2022 dachten inwoners mee over deze ideeën voor Rijsenhout.
Energie uit de Ringvaart
'Energie uit de Ringvaart' is één van de winnende ideeën van Warm Rijsenhout. Inwoners en initiatiefnemers Wim en Maurice vertellen over hun idee. Op een zonnige dag dromen de twee van wat er mogelijk is: "Wat zou het toch mooi zijn als we dit water kunnen gebruiken om heel Rijsenhout mee te verwarmen."
Eerste bijeenkomst op 19 mei 2021
De gemeente wil graag met inwoners en ondernemers van Rijsenhout in gesprek over nieuwe vormen van energie. Daarom was er op 19 mei 2021 een online bijeenkomst. Als daar behoefte aan is, kunnen we ook bekijken wat er mogelijk is voor een deel van Rijsenhout. Wij verplichten niemand om mee te doen aan een eventuele overstap naar andere energiebronnen. Kijk hieronder de video terug van de eerste bijeenkomst.
Tijdens de bijeenkomst leerden wij wat de wensen zijn van inwoners en ondernemers als het om nieuwe energiebronnen gaat. Wat is er gezamenlijk mogelijk? Wat is de juiste energievorm die technisch en financieel past? Hoe willen omwonenden betrokken worden? Kortom: wat vinden bewoners en ondernemers uit Rijsenhout belangrijk? Samen onderzoeken we hoe we aan de slag kunnen.

Afbeelding: Zonnepanelen in Rijsenhout (2019)
Wat ging hieraan vooraf?
Om andere energiebronnen voor woonwijken mogelijk te maken, ontwikkelde het Rijk het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Gemeente Haarlemmermeer deed mee met een tweede ronde hiervan, door Rijsenhout aan te melden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) stelde een bijdrage voor 19 wijken beschikbaar in deze tweede ronde. Gemeenten konden een wijk of buurt van ongeveer 500 woningen aanmelden. In totaal deden 71 gemeenten mee met de aanvraag.
Inloop in dorpshuis februari en maart 2020
De gemeente heeft begin 2020 twee keer per week een inloopmoment gehouden in Dorpshuis de Reede om te onderzoeken wat de inwoners en ondernemers van het dorp belangrijk vinden. Hier houden we rekening mee in de plannen voor nieuwe energie in Rijsenhout.
Aanvraag ingediend bij het Rijk
Met bijdragen van de inwoners van Rijsenhout maakten we in de eerste helft van 2020 een voorstel voor nieuwe energie in Rijsenhout. Dat dienden we in bij het Rijk. Op 26 oktober 2020 werd bekendgemaakt dat er geen bijdrage is vanuit het Rijk voor Rijsenhout. Wel wil de gemeente Haarlemmermeer bekijken wat de wensen zijn van de inwoners en ondernemers als het om nieuwe energiebronnen gaat. Daarna wordt gekeken of en hoe de deze wensen uit te voeren zijn.
Voorstel Nieuwe Energie Rijsenhout
Bekijk het ingediende voorstel Nieuwe Energie Rijsenhout (pdf). Aangezien deze aanvraag is afgewezen, zal de uitwerking van de plannen gewijzigd worden. Dit zullen we samen met inwoners en ondernemers doen. We beginnen met de bijeenkomst op 19 mei 2021.