.

Hulp met geld

Kunt u hulp gebruiken bij het betalen van uw energierekening? Of wilt u uw huis of bedrijf duurzamer maken, maar heeft u daar niet genoeg geld voor? Op deze pagina leest u waar u terecht kunt voor hulp bij het betalen van de energierekening. En welke subsidies er beschikbaar zijn.

Hulp bij het betalen van de energierekening 

 • Energiebank Haarlemmermeer

De Energiebank is er voor inwoners met een minimum inkomen. Ze geven gratis advies en delen energiebesparende producten uit, zoals led-lampen, radiatorfolie en tochtstrips. Ook kan er via de Energiebank gratis een energiecoach bij u thuis langskomen. Bezoek de website van Energiebank Haarlemmermeer voor meer informatie.

 • Energietoeslag aanvragen

Heeft u een laag inkomen en kunt u daarmee uw energierekening niet betalen? Voor inwoners met een laag inkomen is er een energietoeslag beschikbaar. Hiermee betaalt u dan een deel van de energiekosten. U kunt dit maar 1 keer aanvragen. In 2023 is de energietoeslag €1.300 netto per huishouden. De energietoeslag kan waarschijnlijk vanaf juni aangevraagd worden. Lees meer over het aanvragen van de energietoeslag en het aanvragen van een vergoeding bij het Tijdelijk Noodfonds Energie.   

 • Heeft u een betalingsachterstand? 

Dan kunt u hulp krijgen van PLANgroep. Kijk voor meer informatie en aanvragen op de pagina schuldhulpverlening van de gemeente Haarlemmermeer.  


Voor inwoners - subsidies en leningen om te verduurzamen  

 • Energieloket Haarlemmermeer 

Het Energieloket Haarlemmermeer heeft een handig overzicht met subsidies op een rij gezet. Het Energieloket is een onafhankelijke stichting die iedereen in Haarlemmermeer helpt bij een duurzamer huis. 

 • Verbeterjehuis en EnergieSubsidiewijzer

Voor subsidies van de overheid gaat u naar Verbeterjehuis.nl of de EnergieSubsidiewijzer. Er bestaan onder andere subsidies voor isolatie en warmtepompen. 

 • Belastingvoordeel 

Neemt u maatregelen voor het isoleren van uw huis? Voor woningen ouder dan twee jaar geldt een verlaagd btw-tarief van 6% voor arbeidsloon. U vindt meer informatie over het isoleren van woningen op de website van de Belastingdienst

Wilt u zonnepanelen? De btw kunt u dan terugvragen. U vindt meer informatie over zonnepanelen op de website van Belastingdienst. Milieu Centraal geeft hulp bij het terugvragen van de btw. 

 • Warmtefonds

Bij het Nationaal Warmtefonds is er financiering beschikbaar met een rentetarief van 0% voor woningeigenaren zonder leenruimte of met een inkomen tot €45.014 bruto. 

Voor ondernemers - subsidies en leningen om te verduurzamen

 • Klimaatplein

Klimaatplein.nl geeft een overzicht van subsidies en geld voor besparing en duurzame opwek. U krijgt ook hulp bij keuzes voor een duurzaam bedrijf. 

 • Provincie Noord-Holland 

Het is mogelijk om subsidie aan te vragen bij de provincie Noord-Holland. Deze zijn te vinden bij het subsidieloket van Provincie Noord-Holland

 • Rijksoverheid 

Vanuit RVO zijn er ook netwerken waar bedrijven in contact kunnen komen met instellingen en internationale Research & Development contacten. Voor een overzicht gaat u naar Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via RVO.nl.

 • Europese Unie 

Op de website van de Europese Commissie vindt u informatie over subsidies, leningen en aanbestedingen. Hier wordt ook verder uitleg gegeven over de verschillende lopende fondsen en programma's. Het programma Horizon 2020 biedt ondersteuning voor het MKB bij innovatie en economische groei.