.

Vier de Zwemvierdaagse

Ruim tweehonderd mensen hebben zich ingeschreven voor de negende Zwemvierdaagse in Haarlemmermeer die maandagavond van start is gegaan. Het evenement vindt plaats in het Sportcomplex Koning Willem-Alexander (SKWA) in Hoofddorp. Nadat wethouder Mariette Sedee van Sport het fluitsignaal had gegeven, sprongen jong en oud in het water om minimaal 10 baantjes te zwemmen, aangemoedigd door familie op de tribune.

Medeorganisator Esther de Heij: “Je ziet mensen ieder jaar terugkomen. De zwemvierdaagse is voor alle leeftijden en zwemniveaus, van kinderen die net hun zwemdiploma hebben tot  geoefende baantjestrekkers. Ook komen hier vaak gezinnen. De sfeer is ontspannen en je ziet overal blije gezichten.” 

Vrijwilligers

Esther de Heij gaat gekleed in een groen shirt van Zwem en Poloclub Hoofddorp (ZPCH) terwijl er ook mensen rondlopen in een blauw shirt. Dit is de kleur van De Watervrienden. Beide zwemverenigingen zetten zich jaarlijks in om de zwemvierdaagse mogelijk te maken. Wethouder Mariette Sedee: “Wij boffen hier maar, met zulke vrijwilligers. Hierdoor blijft de zwemvierdaagse voor iedereen toegankelijk. Bewegen is belangrijk en hoe meer mensen meedoen des te beter. Laten we er met elkaar een feestje van maken.”

Hans Crum van zwemvereniging De Watervrienden is aanwezig voor het toezicht in het zwembad: “Zwemmen is niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor je eigen veiligheid. Na het behalen van de zwemdiploma’s is het daarom beter om te blijven oefenen. Een zwemvierdaagse kan hierbij helpen, of nog beter: lid worden van een zwemvereniging.”

Deelname

De zwemvierdaagse wordt in vier “time slots” georganiseerd zodat iedere zwemmer voldoende de ruimte heeft. Voor volwassenen geldt een minimale afstand van 500 meter en voor kinderen 250 meter. Daarnaast worden voor kinderen aparte activiteiten georganiseerd zoals een kleurwedstrijd en een prijsvraag. Op de laatste dag van de zwemvierdaagse volgt de feestelijke uitreiking van de medailles.

Het is mogelijk om maar één dag mee te doen. Zelfs op de laatste dag. Esther de Heij: “Dan krijgen deelnemers geen medaille, maar een oorkonde. We zien vaak dat ouders hiervan gebruikmaken die zelf ook nog even willen meedoen.”

De Zwemvierdaagse in Hoofddorp duurt van maandag 17 tot en met donderdag 20 oktober. Meer informatie:  www.zpch.zwem4daagse.nl

Gepubliceerd op: 
18 okt 2022