.

Mantelzorgers

Mantelzorgers zijn vaak dag en nacht bezig om voor een dierbare met een beperking of chronische ziekte te zorgen. Via Mantelzorg & Meer biedt de gemeente ondersteuning, zoals begeleiding, cursussen en gesprekken met specialisten.

Wanneer bent u een mantelzorger?

Mantelzorgers bieden langdurig veel zorg aan een naaste. U zorgt bijvoorbeeld voor uw dementerende moeder, uw vader met een beroerte, uw kind met een ernstige vorm van autisme of uw partner met parkinson. Of een vriend met psychische problematiek of een buur die door een ongeluk beperkt is.

Mantelzorgers delen hun ervaring. Bekijk de video's van mantelzorgers in Haarlemmermeer en lees ook het verhaal van Elselien, die zorgt voor haar man die de ziekte van Parkinson heeft.

Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn jongeren die thuis zorgen voor een naaste die langdurige ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief is. Zij zorgen bijvoorbeeld voor een zusje met een spierziekte, of voor de moeder omdat zij vaak somber is. Misschien is vader verslaafd aan drank of is er een broertje die door zijn ADHD nooit rustig is. Dit soort situaties kunnen ervoor zorgen dat jongeren zich vaker zorgen maken of meer moeten meehelpen thuis. Het is fijn dat een jongere voor een familielid kan zorgen, maar dit kan soms ook best lastig zijn. Voor hen is er hulp. Bijvoorbeeld bij praktische zaken, maar ook gewoon om informatie te krijgen of uit te wisselen. Praten lucht natuurlijk ook op! 

Marilou Simonetti is consulent voor jonge mantelzorgers bij Mantelzorg & Meer. 

Meer informatie voor en over jonge mantelzorgers via:

Aanmelden als jonge mantelzorger

Respijtzorg

Respijtzorg biedt mantelzorgers de mogelijkheid om andere dingen te doen. Zo hebben mantelzorgers even tijd voor zichzelf, waardoor zij de zorg beter kunnen volhouden. Respijtzorg bestaat in de vorm van ondersteuning, een tijdelijke vervanging die de taken overneemt, maar ook via dagactiviteiten kunnen mantelzorgers ontlast worden. 

Mantelzorgwaardering

Ieder jaar, rond de dag van de mantelzorg (10 november), waardeert de gemeente mantelzorgers met een mantelzorgwaardering. In diezelfde week organiseert Mantelzorg & Meer diverse leuke verwen- en creatieve activiteiten.

Heeft u vragen over mantelzorg?

Wilt u meer weten of heeft u vragen of wilt u meedenken? Neem dan contact op met Mantelzorg & Meer via info@mantelzorgenmeer.nl.

Locaties en contactgegevens Mantelzorg & Meer