Maaike Wijbrandi

Vrijwilliger Maaike op de foto met Arda voor wie ze elke week een maaltijd kookt.

Zonder vrijwilligers zouden er een stuk minder sociale activiteiten aangeboden kunnen worden in Haarlemmermeer. Deze keer spraken we Maaike Wijbrandi. Als marktonderzoeker staat Maaike dagelijks in “het veld”. Zo interviewt ze mensen over allerlei onderwerpen: maatschappij, politiek, corona, hoe gelukkig ze zijn en nog veel meer. Naast haar werk is zij bij maar liefst twee organisaties (Stichting Thuisgekookt en Hospice Bardo) actief als vrijwilliger! 

Waarom Maaike vrijwilligerswerk doet?

“Zonder vrijwilligerswerk zou onze maatschappij volledig instorten. Er zijn zoveel mensen die iets nuttigs en vriendelijks doen voor hun medemens. Daar draag ik graag aan bij.”

Stichting Thuisgekookt is bedoeld voor iedereen met een al dan niet tijdelijke beperking. Zij worden gekoppeld aan een kok in de buurt, die met liefde een warme maaltijd maakt en tijd heeft voor een praatje. Maaike:

“het koken geeft een zinnige invulling van mijn tijd en een bijzonder band met de kwetsbare ouderen waar ik voor kook. In mijn geval Ria en Ada, twee Haarlemmermeerse dames van ver in de tachtig. Door het wegbrengen van de maaltijd is er een contactmoment met een praatje en een zelfgemaakt kaartje. (Zie foto Maaike en Ada). Het is een manier om een klein beetje geluk toe te voegen voor zowel de kok als de eter. Eigenlijk is dat mijn levensdoel: een beetje vreugde toevoegen!”

Maar wat schotel je deze dames dan voor? Maaike houdt ontzettend van koken, dus iets maken is geen probleem. Het volgen van recepten, daar houdt ze niet van. Creativiteit in de keuken is voor haar belangrijk.

“Ik maak vrijwel nooit precies hetzelfde gerecht omdat er een oneindig aantal ingrediënten, bereidingswijzen en combinaties zijn. Een paar voorbeelden van mijn creatieve kooksels? Stamppot Oost-Indische kers, Zuurkool met banaan en cranberry, Oosterse ragout met gehakt en garnalen.”

Naast haar inzet voor stichting Thuisgekookt is er ook nog tijd om zich in te zetten bij Hospice Bardo. Elke week wordt het hospice door een groep vrijwilligers, waaronder Maaike, opgefleurd met bloemsierkunst.

“Hiervoor krijgen we bloemen gedoneerd van bloemenkwekers of -winkels. Het schikken van de bloemen in de gezellige groep vrijwilligers geeft vreugde. Er is veel dankbaarheid vanuit het hospice voor het resultaat.” 

Dit is niet alles wat Maaike voor het hospice doet. In haar vrije tijd maakt ze graag sieraden. Deze gaf ze vaak weg omdat het te veel was om allemaal zelf te dragen. Nu is er een mooie plek gevonden om de sieraden te verkopen voor een goed doel.

“Mijn sieraden zijn nu te vinden in de vitrinekast op de begane grond in het hospice. De opbrengst van de verkochte sieraden gaat naar de Stichting Vrienden van Hospice Bardo. Vandaaruit worden allerlei dingen betaald. Bijvoorbeeld kleine Sintattenties voor de patiënten, een gezellige aankleding van de huiskamer of voor grote projecten als het opknappen van de tuin of connectiviteit.”

Ben je geïnspireerd door het verhaal van Maaike? Kijk dan eens op de Sociale Kaart welke organisaties je kunnen helpen bij het vinden van vrijwilligerswerk in jouw buurt.