.

Collectief particulier opdrachtgeverschap

Een deel van de kavels (stukken grond) in Lincolnpark is bedoeld voor bewoners die samen woningen willen bouwen. Dat heet Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).
Vogelvlucht beeld van Lincolnpark
 
Vogelvlucht beeld van Lincolnpark.
 

Je koopt gezamenlijk een stuk grond en bouwt er een aantal huizen op. In Lincolnpark gaat het om meerdere kavels (stukken grond) waar dit mogelijk is. Hoeveel woningen per kavel via CPO kunnen worden gebouwd, is nog niet bekend. De betrokkenheid van initiatiefnemers van CPO past goed in de doelstellingen van deze wijk.  

Wat is het? 

We spreken van CPO als particulieren een groep vormen en zich organiseren in een vereniging of stichting. Deze groep gaat samen woningen bouwen en is opdrachtgever voor een architect en een aannemer. CPO-projecten geven individuele bewoners de mogelijkheid om zoveel mogelijk hun woonwensen vorm te geven. Naast de woningen gaat het ook om de inrichting van de gedeelde buitenruimte. Kortom, bewoners nemen het heft in eigen hand. 

Door CPO ken je je buren al voordat je in je huis woont. Samen zoek je veel uit en neem je beslissingen over je toekomstige woonsituatie. Van het uitzoeken van een architect tot het type duurzame verwarming voor de woning. 

Welke concrete mogelijkheden zijn er? 

De eerste plek waar CPO mogelijk wordt, is in deelgebied Parkbos. Hier komt ruimte beschikbaar voor 15 tot 20 grondgebonden woningen. 

Kaart met plek van de eerste CPO woningen in Parkbos

Kaart van Lincolnpark waarop met een langwerpige cirkel de plek wordt aangegeven waar de eerste CPO woningen in Parkbos komen. 
 

Waarom in Lincolnpark? 

In Lincolnpark stimuleren we de directe betrokkenheid en verantwoordelijkheid van bewoners bij hun woonomgeving. Dat doen we met gemeenschappelijke tuinen, deelauto’s en deelfietsen, het is een bijzondere wijk in Haarlemmermeer. Daarom sluit CPO er goed op aan. 

De Spelregels 

  1. Meld je als collectief of individueel aan als je interesse hebt bij Lincolnpark@Haarlemmermeer.nl en ga in gesprek met de gemeente.
  2. Zoek projectbegeleiding om je professioneel te laten adviseren en te begeleiden. 
  3. Verenig jullie in een stichting of vereniging. 
  4. Dien het concept-plan bij de gemeente in, inclusief projectplanning, toon de financiële haalbaarheid aan. 
  5. Gemeente toetst de plannen of die passend zijn voor Lincolnpark en selecteert een of meerdere initiatieven die in aanmerking komen.
  6. We sluiten een grondverkoop- en realisatieovereenkomst.
  7. De CPO-groep werkt het plan verder uit, vraagt de vergunningen aan en laat de woningen bouwen.  

Tijdpad 

De eerste CPO-ontwikkeling wordt mogelijk gemaakt in Parkbos. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden. De voorbereidingen voor CPO zijn meestal langer dan voor andere projecten. Naar verwachting zal Parkbos vanaf 2023/2024 worden gebouwd.    

Aanmelden 

Ben je geïnteresseerd in het bouwen van je woning samen met anderen, stuur dan een e-mail naar lincolnpark@haarlemmermeer.nl. Wil je op de hoogte blijven van de meest actuele informatie? Bekijk dan regelmatig deze website of meld je aan voor de digitale nieuwsbrief van Lincolnpark.