.

Collectief particulier opdrachtgeverschap

Een deel van de kavels (stukken grond) in Lincolnpark is bedoeld voor bewoners die samen woningen willen bouwen. Dat heet Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).
Vogelvlucht beeld van Lincolnpark
 
Vogelvlucht beeld van Lincolnpark.
 

Lincolnpark wordt ontwikkeld in verschillende deelgebieden. Er komt ruimte voor CPO. Waar een kavel voor CPO aangewezen wordt, en hoe, zal per deelgebied besloten worden. Het aantal woningen en de ligging is daarom nog niet bekend. 

CPO, wat is dat? 

We spreken van CPO als particulieren een groep vormen en zich organiseren in een vereniging of stichting. Deze groep gaat woningen voor eigen bewoning bouwen en is opdrachtgever voor een architect en een aannemer. CPO-projecten geven individuele bewoners de mogelijkheid om zoveel mogelijk hun woonwensen vorm te geven. 

Naast de woningen gaat het ook om de inrichting van de gedeelde buitenruimte. Kortom, bewoners nemen het heft in eigen hand. Door CPO ken je je buren al voordat je in je huis woont. Samen zoek je veel uit en neem je beslissingen over je toekomstige woonsituatie. Van het uitzoeken van een architect tot het type duurzame verwarming voor de woning.

De video geeft in twee minuten weer hoe CPO werkt.

 

Waarom CPO in Lincolnpark? 

In Lincolnpark stimuleren we de directe betrokkenheid en verantwoordelijkheid van bewoners bij hun woonomgeving. Dat doen we met gemeenschappelijke tuinen, deelauto’s en deelfietsen, het is een bijzondere wijk in Haarlemmermeer. Daar sluit CPO goed op aan. 

Welke concrete mogelijkheden zijn er? 

Het deelgebied De Erven is na het Centrum als eerste aan de beurt om ontwikkeld te worden. In De Erven komt ruimte voor een CPO-project met appartementen.

cpo erven lincolnpark

Locatie CPO-project in deelgebied De Erven omcirkeld. 

Voor de ontwikkeling van deelgebied De Erven gaat de gemeente via een tender een ontwikkelaar selecteren. Deze ontwikkelaar maakt een stedenbouwkundig plan en zal de verschillende woningen gaan ontwikkelen en verkopen. 

In het stedenbouwkundig plan moet de ontwikkelaar ruimte maken voor een CPO-project.  Een CPO-vereniging krijgt zo de kans hun eigen woning te maken. Dit gebeurt in samenhang met het overkoepelende plan en volgens de eisen en uitgangspunten die voor Lincolnpark gelden. 

Omdat er nog geen uitgewerkt plan is, is nu nog niet te zeggen waar de CPO-woningen precies komen te staan. Wel is duidelijk dat het om appartementen zal gaan, in één gebouw met circa 20 tot 24 appartementen. 

Tijdpad

Op dit moment is de gemeente bezig om de tender vorm te geven en om hierin het CPO-plan te laten landen. Zodra daar meer over bekend is, laten we dat weten aan de lijst met geïnteresseerden en zal het op deze pagina verschijnen. De gemeente zal niet zelf de CPO-groep selecteren, maar geeft via de tender een aantal eisen en voorwaarden mee aan de ontwikkelaar. De ontwikkelaar zal in contact gebracht worden met de lijst van belangstellende groepen die graag in De Erven aan de slag willen. 

Na selectie van een ontwikkelaar en het betrekken van een CPO-groep kan de planontwikkeling starten. Naar verwachting zal eind 2025 de ontwikkelende partij voor De Erven bekend zijn.  

Aanmelden 

Ben je geïnteresseerd in het bouwen van je woning samen met anderen, stuur dan een e-mail naar lincolnpark@haarlemmermeer.nl
Heb je al een groep gevormd, geef dat aan bij je aanmelding. We houden je op de hoogte, net als de groepen die al bekend zijn bij de gemeente.

Wil je op de hoogte blijven van de meest actuele informatie? Bekijk dan regelmatig deze website of meld je aan voor de digitale nieuwsbrief van Lincolnpark.