Veelgestelde vragen
Ga direct naar:
- Wat is een omgevingsvisie?
- Wie maakt de omgevingsvisie?
- Waarom maakt de gemeente een omgevingsvisie?
- Hoe ziet een omgevingsvisie eruit?
- Wie mogen meepraten over de omgevingsvisie?
- Wat is een omgevingsgesprek?
- Hoe kan ik mij aanmelden voor een omgevingsgesprek?
- Waarom is het belangrijk om mee te praten?
- Wat is het rad van de leefomgeving?
- Ik kan niet aanwezig zijn, hoe kan ik toch mijn ideeën kwijt?
Vragen
Wat is een omgevingsvisie?
In de omgevingsvisie staan de keuzes voor de toekomst. Hoe kunnen we prettig, gezond en veilig wonen, werken en recreëren in Haarlemmermeer? Er liggen veel opgaven voor de komende twintig jaar: Hoe zorgen we voor voldoende woningen? Hoe richten we de omgeving aantrekkelijk, gezond en klimaatbestendig in? Waar vinden we ruimte om energie op te wekken? Op deze en veel andere vragen geeft de omgevingsvisie antwoord. De omgevingsvisie gaat over alle onderwerpen die van belang zijn voor het leven en werken van mensen in Haarlemmermeer: van verstedelijking tot natuur en groen, van landbouw en economie tot gezondheid en van mobiliteit tot energietransitie. De omgevingsvisie laat zien wat de mogelijkheden zijn.
Wie maakt de omgevingsvisie?
De gemeente maakt de omgevingsvisie. Inwoners, ondernemers en experts worden uitgenodigd om mee te praten.
Waarom maakt de gemeente een omgevingsvisie?
De Omgevingswet bepaalt dat alle gemeenten een omgevingsvisie moeten maken. Deze vervangt de Structuurvisie Haarlemmermeer 2030. In de omgevingsvisie staan de hoofdlijnen voor het beleid voor de leefomgeving. De gemeente wil iedereen in Haarlemmermeer inspireren om die ideeën te verwezenlijken en die beslissingen te nemen die bijdragen aan een aantrekkelijke leefomgeving voor iedereen die hier leeft en werkt.
Hoe ziet een omgevingsvisie eruit?
De gemeente mag zelf bepalen waar de omgevingsvisie over gaat en hoe de omgevingsvisie eruit ziet. Het kan een rapport worden, maar ook een website. Er kunnen kaarten, foto’s en tekeningen in staan.
Wie mogen meepraten over de omgevingsvisie?
Iedereen in Haarlemmermeer kan meedoen aan één van de vijf omgevingsgesprekken over de toekomst van het gebied waarin hij of zij woont of werkt. Deze gesprekken vinden plaats in de periode april tot en met juli 2019. Dorps- en wijkraden en contacten van gebiedsmanagement worden uitgenodigd. Iedereen die belangstelling heeft, kan zich aanmelden. Er zijn ook thema-bijeenkomsten met professionals die expert zijn op dat gebied.
Wat is een omgevingsgesprek?
In een omgevingsgesprek staat steeds de toekomst van één gebied centraal. Er zijn vijf omgevingsgesprekken: in Nieuw-Vennep, Hoofddorp, Haarlemmermeer-Noord, Haarlemmermeer-West en Haarlemmermeer-Zuidoost. Met een grote kaart van het gebied op tafel bespreken we wat er nu speelt en wat inwoners en ondernemers belangrijk vinden voor de toekomst.
Hoe kan ik mij aanmelden voor een omgevingsgesprek?
Iedereen kan zich aanmelden voor een van de omgevingsgesprekken. Aanmelden kan door een e-mail te sturen aan omgevingswet@haarlemmermeer.nl waarin staat over welk gebied u wilt meepraten. Om iedereen aan het woord te laten komen tijdens de omgevingsgesprekken, streven we naar 20-30 deelnemers per gesprek.
Waarom is het belangrijk om mee te praten?
Door mee te praten over de omgevingsvisie kunnen inwoners en ondernemers de toekomst van hun wijk of kern meebepalen.
Wat is het rad van de leefomgeving?
In het rad van de leefomgeving kunnen inwoners en ondernemers zien welke onderwerpen in de omgevingsvisie aan bod komen. Het is een hulpmiddel bij de omgevingsgesprekken met inwoners en ondernemers. Rad van de leefomgeving (pdf)
Ik kan niet aanwezig zijn bij het omgevingsgesprek, hoe kan ik toch mijn ideeën kwijt?
Iedereen kan zijn ideeën voor de toekomst van het gebied waar hij of zij woont of werkt in een e-mail sturen aan omgevingswet@haarlemmermeer.nl. Vermeld in het onderwerp “idee”.