.

Cruquiusbrug

De provincie Noord-Holland vervangt een deel van de Cruquiusbrug. Dat is het oostelijke deel. De provincie doet aan het andere deel groot onderhoud. In 2022 zijn de voorbereidende werkzaamheden. Provinciale Staten stemden op 14 november 2022 in met het extra budget wat nodig is voor de vervanging van de brug. De werkzaamheden starten waarschijnlijk in de zomer van 2023. De verwachting is dat deze werkzaamheden begin 2025 klaar zullen zijn.

De provincie Noord-Holland is de uitvoerder van dit project. De Cruquiusbrug bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de brug van Hoofddorp naar Heemstede. Deze wordt vervangen. Het tweede deel is de brug van Heemstede naar Hoofddorp. Deze krijgt groot onderhoud. De levensduur van dit gedeelte van de brug wordt daardoor met 30 jaar verlengd. 

Cruquiusbrug

Afbeelding: Cruquiusbrug

De provincie Noord-Holland bouwt de Cruquiusbrug volgens het IFD principe 

IFD staat voor Industrieel, Flexibel en Demontabel. Dat betekent dat de provincie nieuwe brug opbouwt met standaard onderdelen. Stel dat de brug in de toekomst wordt vervangen voor bijvoorbeeld een aquaduct, dan kan de brug worden gedemonteerd. De onderdelen kunnen dan weer opnieuw worden gebruikt bij een andere brug. Ook kunnen sommige onderdelen in de fabriek al in elkaar worden gezet. Hierdoor zijn de werkzaamheden aan de brug sneller klaar. Het IFD principe maakt de brug erg duurzaam. 

Meer informatie  

Bezoek de website van provincie Noord-Holland voor alle informatie over de Cruquiusbrug.