Verslag van het inloopspreekuur over de buslijnen in Badhoevedorp
Op 28 november 2022 spraken wij in wijkcentrum 't Rietland in Badhoevedorp met ongeveer 50 inwoners over de veranderingen van de buslijnen 192 en 195 per 11 december 2022.
Verslag van het inloopspreekuur over de buslijnen in Badhoevedorp | |
---|---|
Datum: | 28 november 2022 |
Plaats: | 't Rietland in Badhoevedorp |
Aanwezig: | lid van de dorpsraad; gemeenteraadslid Hans Spijker van EEN Haarlemmermeer; Rick de Vries (Concessiemarketeer Connexxion); Adam Zuyderwijk (beleidsadviseur Mobiliteit gemeente Haarlemmermeer) en Paul Heuberger (gebiedsmanager Haarlemmermeer-Noord) |
Verslag: | Paul Heuberger |
De bewoners stelden de volgende vragen. Ook maakten zij een aantal opmerkingen.
- Waarom informeerden wij de inwoners zo laat? Kan er tegen het besluit bezwaar worden gemaakt?
Antwoord: het besluit van het DB Vervoerregio Amsterdam is pas op 13 oktober 2022 genomen. De gemeente kon na deze datum communiceren over de veranderingen. De gemeente gaf aan dat het niet mogelijk is bezwaar te maken tegen het besluit van de Vervoerregio. Dit is niet juist. Tot 24 november 2022 was het mogelijk bezwaar te maken. Met dit verslag zetten we deze uitspraak recht en bieden hiervoor excuses aan.
Het vervoerplan 2023 staat op de website van de vervoerregio. - ‘‘Tijdelijke bushaltes’. In de wet staat dat de duur van tijdelijke bushaltes maximaal 2 jaar is. Volgens een inwoner (jurist) is in de wet ‘tijdelijkheid’ gemaximeerd tot 4 maanden. Deze inwoner kondigt aan een bezwaarbrief te schrijven. Zij vroeg de werkzaamheden uit te stellen.
Antwoord: het uitstellen van de maatregelen is niet mogelijk. De nieuwe routes gaan namelijk per 11 december 2022 in. Uitstellen betekent dat er (voorlopig) geen bushalte is nabij het centrum van Badhoevedorp. Dit willen wij, vanuit het algemeen belang, niet. - Wie bepaalt waarop getoetst wordt bij het voorstel van het ‘buslijnennetwerk’ en hoe wordt ‘veiligheid voor de gebruiker’ getoetst?
Antwoord: Connexxion beoordeelt of de voorgestelde routes mogelijk zijn. Op het moment dat Vervoerregio en Connexxion routewijzigingen voorstellen, kijkt de wegbeheerder of dit ‘(verkeers)veilig past’. Daarbij wordt onder andere getoetst aan landelijke richtlijnen van kennisinstituut CROW. - Hoe wordt de verkeersveiligheid gecontroleerd nu de bussen een andere route gaan rijden?
Antwoord van Connexxion: de buschauffeurs delen hun ervaringen met de gemeente. Daarnaast controleert de gemeente de verkeersveiligheid op de wegen in Haarlemmermeer. Ook bespreekt de gemeente geregeld de knelpunten met de politie. - Is er nagedacht over gevolgschade aan de huizen aan de Sloterweg, die niet onderheid zijn? Bij wie kunnen de bewoners een 0-meting laten doen? Waar kan men vervolgschade melden?
Antwoord: een 0-meting moeten bewoners zelf laten doen. Ook moeten zij zelf aantonen dat er gevolgschade is. Dit kan via https://haarlemmermeergemeente.nl/aansprakelijkheid-schade. Moeilijkheid is dat er over de Sloterweg niet alleen bussen van Connexxion rijden, maar ook vrachtverkeer. De Sloterweg is geen B- weg. Over een B-weg mogen geen vrachtwagens en bussen rijden. Omdat op de Schipholweg geen linksaffer is richting Sloterweg, rijdt hier vooral uitgaand verkeer. - Is de knip op Zeemanlaan nog nodig, als de kamstructuur niet meer voor 100% wordt uitgevoerd (geen linksaffer naar de Sloterweg en geen doortrekking Kamerlingh Onneslaan? Bewoners menen dat als de gemeente nu, met de nieuwe inzichten over het centrum waarbij het plein noordwaarts opschuift, aan de inwoners vraagt of ze voor of tegen een knip zijn, de meerderheid van de inwoners tegen de knip is.
Antwoord: de basis van de kamstructuur blijft, zelfs als wij niet alle haren van de kam volledig uitvoeren. De achterliggende gedachten van de kamstructuur is dat doorgaand verkeer zoveel mogelijk via de noord-zuidlanen naar de hoofdontsluiting wordt geleid (Schipholweg). Zo minimaliseren we het sluipverkeer door het dorp (oost-west). De knip op de Zeemanlaan is nodig om te zorgen dat doorgaand verkeer van/naar de Sloterbrug de meest rechtstreekse route naar de Schipholweg neemt. Dus niet via een weg door het dorp. De realisatie van het plein is nooit een voorwaarde geweest van de knip, eerder andersom: doordat de knip daar wordt gemaakt, is het plein daar ook bedacht. - Waarom blijft buslijn 195 niet over de Zeemanlaan rijden totdat de ‘knip’ uitgevoerd is? Deze inwoner had zorgen over de toegankelijkheid en bereikbaarheid van het openbaar vervoer voor oudere mensen uit de Meerwende.
Antwoord: doordat de komende jaren heel veel projecten op de stapel staan, dreigt de situatie te ontstaan dat de busroutes ieder jaar opnieuw wijzigen. We kozen daarom, in overleg met Connexxion, om de buslijnen in een keer in een definitieve situatie te wijzigen. Dit zorgt voor duidelijkheid voor de busreiziger en omwonenden. Voor de Meerwende is – op verzoek van de dorpsraad en gemeenteraad – het in stand houden van een route van lijn 192 over de Robert Kochstraat bedacht. Daarnaast werkt de gemeente plannen uit om MeerOV uit te breiden in Badhoevedorp. Een MeerOV halte bij De Meerwende wordt daarin meegenomen. - Waarom komt er een bushalte op de hoek Sloterweg/Burgemeester Amersfoordtlaan? Op de Burgemeester Amersfoordtlaan is al een blijvende bushalte.
Antwoord: er is gekozen voor deze plek omdat deze dicht tegen het centrum aan ligt. De bestaande bushalte Havikstraat ligt ongeveer 350 meter van het centrum en ligt daarmee te ver weg. Het is niet mogelijk om bij Q-Beach een tijdelijke bushalte te maken. Daar wordt in het voorjaar de duikerbrug gemaakt. De definitieve bushalte komt op de duikerbrug. De tijdelijke bushaltes heffen wij op, zodra de definitieve bushalte is gemaakt. De locatie van de voormalige bushalte Reigerstraat is ook onderzocht. De conclusie was dat ook deze bushalte (aan een zijde) voor woningen en uitritten komt te liggen, maar wel op een locatie verder van het centrum (150 meter). Dit is niet gewenst. De tijdelijke situatie is een belangrijke punt geweest in de huidige keuze voor de tijdelijke bushaltes. - Kruising Sloterweg/Burgemeester Amersfoordtlaan. Kunnen de buschauffeurs de bocht vanaf de Sloterweg naar de Amersfoortlaan wel maken? Moet de stopstreep niet verder in de Burgemeester Amersfoordtlaan worden gelegd. Zodat de buschauffeurs met de bus goed de draai kunnen maken?
Antwoord Connexxion: om de bus goed de bocht vanaf de Burgemeester Amersfoordtlaan naar de Sloterweg linksaf in te draaien, wordt de stopstreep aan de Sloterweg minimaal 3 meter naar achteren gelegd. Dit heeft gevolgen voor de lussen in het wegdek. - Verkeerlichten kruispunt Sloterweg/Burgemeester Amersfoordtlaan. Kunnen de verkeerslichten langer groen geven? Het is nu lastig om de uitrit uit te rijden. Er staat regelmatig veel verkeer voor de uitrit. Dit komt door het verkeerslicht dat lang op rood blijft.
Antwoord: verkeerslichten zijn zo ingesteld dat zij een minimale en een maximale tijd groen en rood geven. Door lussen in het wegdek krijgen verkeerslichten een sein. De verkeerslichten geven groen als er voertuigen op de lussen staan. Het aantal voertuigen dat over de lussen rijdt, geeft aan hoelang een verkeerslicht groen blijft. Staan er geen voertuigen op de lussen of staan de voertuigen te ver van de lussen af, dan gaat het verkeerslicht eerder dan de maximale tijd van groen naar rood. We weten dat op dit kruispunt veel fietsers tussen de auto’s door fietsen. De lussen worden daardoor niet goed gebruikt. Het verkeerslicht ontvangt dan geen sein om groen te geven. Er is een camera geplaatst om mee te kijken. Vervolgens beoordelen we of er aanpassingen nodig zijn. - De bushalte bij de Sloterweg 156 is te hoog gemaakt.
Antwoord: dank voor het signaal. Dit vinden wij ook. Wij passen de hoogte aan. - De bewoners van Sloterweg 158 vroegen in het verleden een vergunning aan voor een inrit voor de woning. De boom en het groenvak voor de woning waren de reden om de vergunning af te wijzen. Waarom kan het groen nu wel weg voor een bushalte?
Antwoord: er is nu een groot maatschappelijk belang. De situatie is daarom niet te vergelijken. Een inrit is blijvend. Nu gaat het om een tijdelijke situatie van maximaal een jaar. We hebben zoveel mogelijk rekening gehouden met het groen. De bomen blijven staan. Het groen plaatsen we, na het weghalen van de bushalte, weer terug. Bij het maken van een inrit verdwijnt al het groen. - Inwoners maken zich zorgen over het plaatsen van fietsen bij de bushaltes. Zij verwijzen hiervoor na de fietsenstallingen bij de bushaltes op de Schipholweg. Fietsers parkeren de fietsen slordig. Hoe voorkomt de gemeente dit bij de nieuwe bushaltes?
Antwoord: bij de tijdelijk bushaltes komen geen fietsnietjes. Bij de huidige bushalte Lorentzplein staan aan één zijde wel en aan de andere zijde geen fietsnietjes. Op de straatbeelden van verschillende jaren staan hier nauwelijks fietsen geparkeerd. Ook is niet duidelijk of die fietsen bij busreizigers of winkelbezoekers toebehoren. De verwachting is dat deze bushalte weinig reizigers trekt die met de fiets naar de bushalte gaan. - Telslangen Sloterweg. Gaven de telslangen een betrouwbaar beeld van het werkelijk aantal voertuigen op de Sloterweg? De telslangen lagen op de 1e dag van de herfstvakantie. Dit geeft mogelijk een rooskleuriger beeld, dan de werkelijke situatie is.
Antwoord: de telslangen lagen van 24 oktober 2022 tot en met 6 november 2022. Dat was dus na de herfstvakantieperiode in de Regio Noord.
Afspraak met de bewoners die op het inloopspreekuur waren;
Alle bewoners die waren uitgenodigd voor het inloopspreekuur ontvangen het verslag per post.
Vragen en contact
Heeft u vragen over bijvoorbeeld de dienstregeling van de bussen, een bus die niet op komt dagen, het rijgedrag van chauffeurs of over de netheid van de bussen? Deze stelt u ook aan de klantenservice van Connexxion.
Voor andere vragen neemt u contact op met gebiedsmanager Paul Heuberger via telefoonnummer 0900 1852. Of stuur hem een mail via info@haarlemmermeer.nl. Zet in het onderwerp van uw mail ‘Buslijnen Badhoevedorp’.