Angelique Staal

Op de foto staat Angelique Staal met haar hond bij een blauw busje van Cordaan.

Angelique Staal is vrijwilliger bij het Roads Maatjesproject. Zij heeft verschillende maatjes waarmee zij, met samen met haar honden gaat wandelen. Ook gaat ze wekelijks met één hond naar een bejaardentehuis in Nieuw-Vennep, waar de bewoners met de hond kunnen knuffelen.

“Mijn honden Google en Gadget zijn eigenlijk gefokt als hulphond, maar bij ons zijn ze gewoon huishond. Toch wilde ik iets doen met hun achtergrond als hulphond. In 2012 ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij stichting Roads. Zij koppelen vrijwilligers aan mensen die in een sociaal isolement zitten. Inmiddels heb ik verschillende maatjes gehad met wie ik wekelijks wandelingen heb gemaakt. Er valt altijd iets te praten over de honden. En het leuke is dat de maatjes zelf steeds makkelijker contact maken met andere hondenbaasjes.

Daarnaast ga ik wekelijks met hond Gadget naar de besloten afdeling van Woonzorgcentrum In het Zomerpark in Nieuw-Vennep. Omdat ouderen mensen haar naam lastig vinden, noemen ze haar Jetje. Het is echt mooi om te zien wat Jetje losmaakt. Sommige mensen met dementie tonen amper interactie, maar aaien uit zichzelf de hond als ze haar hoofd op hun schoot legt. Ik zie soms tranen van geluk, maar ook van herinneringen die spontaan bovenkomen. Vaak lopen we ook langs de andere afdelingen voor een praatje en een (honden)knuffel.

Ik deel via Facebook en Instagram geregeld foto’s van mijn vrijwilligerswerk. Dat doe ik om andere mensen te laten zien hoe makkelijk het eigenlijk is om vrijwilligerswerk te doen. Met één uurtje in de week kun je iemand een geweldige dag bezorgen. Ik hoop allebei mijn vrijwilligersbaantjes nog jaren met mijn honden te kunnen doen!” 

Ben je geïnspireerd door het verhaal van Angelique Klik dan hier voor een overzicht van organisaties die je kunnen helpen bij het vinden van vrijwilligerswerk.