Warmtebronnen en technieken

Er zijn een aantal bronnen en technieken beschikbaar in Haarlemmermeer voor het verwarmen van huizen. Op deze pagina vindt u meer informatie hierover.

luchtfoto

Nieuwbouw of bestaande bouw   

Nieuwbouw kan vrij makkelijk duurzaam verwarmd worden. Het is hierbij belangrijk om te kijken naar welke warmtebron het beste werkt. De rijksoverheid heeft besloten om vanaf 1 juli 2018 geen vergunningen meer te geven voor nieuwbouw met een aardgasaansluiting. Alleen bij speciale gevallen maakt de gemeente een uitzondering, zoals een bedrijf. 

Uiterlijk in 2050 moeten alle bestaande woningen in Haarlemmermeer van het aardgas af zijn. Op welke manier we dat gaan doen, staat in de Warmtevisie Haarlemmermeer 2030externe-link-icoon. Bekijk de pagina Waarom gaan we anders verwarmen? voor meer informatie hierover.

Technieken 

Er zijn een aantal technieken die u kan gebruiken bij het duurzaam verwarmen van uw huis. Er zijn collectieve (samen met uw wijk) of individuele (alleen voor uw huis) mogelijkheden. In de ene wijk en woning past de ene techniek beter dan de andere. Omdat in een wijk vaak ongeveer dezelfde woningen en gebouwen staan, kunnen we per wijk aangeven welke oplossing een voorkeur heeft. Dit ziet u op de kaart hieronder.  Onder de kaart leest u een overzicht van de mogelijkheden.

De Rijksoverheid heeft aangekondigd dat vanaf 2026 mensen bij vervanging van de cv-installatie moeten overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op een warmtenet zijn ook mogelijk. Afhankelijk van uw wijk en woning past de ene techniek misschien beter dan de ander. Lees meer in het nieuwsbericht 'Hybride warmtepomp de nieuwe standaard vanaf 2026' op Rijkoverheid.nlexterne-link-icoon.

Warmtenet

Als meerdere huizen via een systeem van buizen door dezelfde warmtebron worden verwarmd, noemen we dit een warmtenet. Dat is een collectieve oplossing. Een warmtenet voorziet meerdere woningen of een hele wijk van warmte. Er zijn zowel warmtenetten mogelijk op lage temperatuur als op hoge temperatuur. Een warmtenet op lage temperatuur is vooral geschikt voor nieuwe en goed geïsoleerde gebouwen. Een warmtenet op hoge temperatuur is vooral geschikt voor oudere en slecht geïsoleerde gebouwen. Bekijk meer informatie over een warmtenet via Energieloket Haarlemmermeerexterne-link-icoon

Naast deze collectieve oplossing, is het ook mogelijk om met een individuele oplossing uw huis duurzaam te verwarmen. Energieloket Haarlemmermeer heeft vier individuele mogelijkheden op een rij gezet. We geven een beknopt overzicht:

1. Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel op gas en is een goede tussenstap naar een volledig elektrisch huis. 

Bekijk Hybride warmtepompexterne-link-icoon en de mogelijke subsidie opties.

2. Volledige warmtepomp

Een volledige warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Het is geschikt voor een goed geïsoleerd huis.

Bekijk Volledige warmtepompexterne-link-icoon en de mogelijke subsidie opties.

3. Zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat om het warme water in op te slaan. In de zomer levert je zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet, maar dit vang je op met bijvoorbeeld een warmtepomp.

Bekijk Zonneboilerexterne-link-icoon en de mogelijke subsidie opties.

4. Infrarood verwarming

Infrarood verwarming werkt goed als extra verwarming. Als enige verwarming is het minder geschikt, tenzij je huis heel goed geïsoleerd is.

Bekijk Infrarood verwarmingexterne-link-icoon en de mogelijke subsidie opties.

Warmtebronnen  

De meeste bronnen in Haarlemmermeer hebben warmte met een lage temperatuur (tot 40 °C). Deze bronnen zijn geschikt om de werking van warmtepompen te verhogen en goed geïsoleerde gebouwen te verwarmen. Het is dus belangrijk dat, naast een warmtebron, bestaande gebouwen goed geïsoleerd worden. Zo blijft het comfort op het niveau dat we dat gewend zijn. De beschikbare warmtebronnen in Haarlemmermeer zijn: 

Warmte uit de bodem 

Dit is een kansrijke bron die al veel wordt toegepast. Warmte uit de bodem kan zowel in een warmtenet als individueel in een huis worden gebruikt. De bodem in Haarlemmermeer kan waarschijnlijk genoeg warmte leveren voor alle huizen in de gemeente. 

Warmte uit oppervlaktewater (aquathermie) 

Aquathermie is het verwarmen en koelen van gebouwen door het gebruik van oppervlaktewater, afvalwater of drinkwater. De temperatuur moet verhoogd worden om het te kunnen gebruiken. De techniek kan samen gebruikt worden met warmte uit de bodem. 

Restwarmte van datacenters  

Uit onderzoek uit 2019 blijkt dat restwarmte van datacenters in theorie voldoende is voor alle huizen in Haarlemmermeer. De temperatuur moet verhoogd worden om het te kunnen gebruiken. Daarnaast is er ook een warmtenet nodig. Deze bron wordt in de praktijk nog weinig toegepast, onder andere doordat datacenters het leveren van warmte niet beschouwen als iets belangrijks. Tot nu toe zijn er daardoor in Nederland maar enkele plekken waar deze warmte succesvol wordt gebruikt.   

Er kan ook restwarmte ontstaan in andere soort bedrijven, zoals bakkerijen of zware industrie. Dit is niet veel aanwezig in Haarlemmermeer, dus verwachten we dat dit soort restwarmte beperkt blijft.  

Aardwarmte (geothermie) 

De potentie voor aardwarmte, of geothermie, is op dit moment voor Haarlemmermeer nog onbekend. Aardwarmte zit diep in de grond opgeslagen en is een duurzaam alternatief voor de huidige warmtebronnen. Ook in Haarlemmermeer gaan we kijken of en hoe we aan de slag kunnen met aardwarmte. Op deze pagina vindt u daarover de laatste informatie.

Duurzame gassen 

Voorbeelden van duurzame gassen zijn waterstof en groengas. Voorlopig worden woonhuizen nog niet aangesloten op waterstof. Groene waterstof, geproduceerd met groene stroom, is nog schaars. Lees hier meer informatie over waterstof. Groengas komt van biogas gemaakt uit bijvoorbeeld gft-afval en mest van vee. Het lijkt erop dat de beschikbaarheid van groengas in Haarlemmermeer beperkt blijft. Ondanks de beperkte beschikbaarheid lijkt groengas voor sommige delen van onze gemeente wel de best haalbare en betaalbare warmtebron. Wij willen het weinige groengas dus juist inzetten.